Cercetăşia este o mişcare mondială a copiilor şi adolescenţilor, băieţi şi fete, dornici să se bucure de viaţă, să-şi cultive cele mai alese calităţi umane, să fie puternici, inteligenţi, curajoşi şi pricepuţi, să cunoască farmecul prieteniei adevărate.
Aceste lucruri le descoperă şi tinerii cercetaşi din Fieni, care anul acesta, pentru rezultatele deosebite, vor fi răsplătiţi pe măsură.
„Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” a luat fiinţă în anul 1913, fiind membră fondatoare a WOSM (World Organization of the Scout Movement), declară Ileana Bocanciu, coordonator programe -ONCR – Centrul Local „Naparis”.
În România există în prezent 61 de Centre Locale în toată ţara, în care activează peste 2500 de cercetaşi – copii, tineri şi lideri adulţi. Cercetăşia completează în educaţia tânărului, familia şi şcoala, dezvoltă cunoaşterea de sine, necesitatea de a participa, de a explora, de a descoperi, de a ajuta. Cercetăşia vizează dezvoltarea sentimentului apartenenţei la comunitate, a preocupării faţă de ceilalţi şi faţă de sine.
Centrul local „Naparis” a luat fiinţă în anul 2008, cu sediul în oraşul Pucioasa, dar reuneşte de fapt, cercetaşii din tot judeţul Dâmboviţa. De-a lungul anilor, aici şi-au desfăşurat activitatea specifică, patrulele:
„Ad-Hoc” şi „Puck” din Pucioasa, „Coresi”, „Petale Albe”, „Petale Galbene” şi „Petale Roz” de la Şcoala „Diaconu Coresi” din Fieni, „Petale Verzi” şi „Petale Roşii” de la Şcoala „Ion Ciorănescu” Moroeni.
De curând, au intrat în rândul temerarilor (clasele V-VIII) trei patrule de cercetaşi de la Şcoala Buciumeni („Vulturii”, „Fulgeră-torii”şi „Margaretele vesele”) şi în rândul lupişorilor (clasele I-IV) două patrule de la Şcoala „Ion Alexandru Brătescu Voineşti” din Târgovişte („Brăduţii veseli” şi „Norişorii
fericiţi”).
Pentru a celebra cei 100 de ani de cercetăşie în România, Centrul Local „Naparis” a realizat, prin implicarea patrulelor Coresi şi Petale Roz, proiectul „FIENI – ORAŞ DE CERCETAŞ”, în perioada aprilie – iunie 2013. Scopul proiectului a fost: stimularea participării creative a copiilor şi tinerilor, pentru a pune în valoare şi a promova cercetăşia în oraşul Fieni, precum şi oraşul Fieni prin intermediul cercetăşiei.
Parteneri în cadrul proiectului au fost:
– Primăria oraşului Fieni
– Carpatcement Holding SA
– Şcoala „Diaconu Coresi”
– Trees for Peace prin intermediul Asociaţiei Mai Mult Verde, Ambasadei SUA şi Peace Corp Romania
– Asociaţia Ecologică Floare de
Colţ.
În urma implicării în proiectul local „Fieni – Oraş de cercetaş” lupişori din patrula Petale Roz, însoţiţi de doi lideri adulţi, vor participa la campul naţional de la Mogoşoaia, în perioada 28 iulie -2 august 2013, sprijiniţi fiind de primăria oraşului Fieni.
Lupişorii sunt aşteptaţi să ia parte la activităţi pline de aventură, jocuri, creativitate şi voie bună. În cele 6 zile de camp, cei mici vor afla în mod interactiv informaţii despre istoria cercetăşiei din România, ce activităţi aveau cercetaşii în primii ani şi cum au ajuns acestea în vremurile moderne, vor lucra împreună cu alţi lupişori din ţară, vor reîntâlni prieteni sau îşi vor face unii noi.
Ceremonia de deschidere a evenimentului naţional dedicat centenarului cercetăşiei va avea loc tot la Palatul Mogoşoaia, pe data de 1 august 2013 şi se aşteaptă participarea a circa 1.000 de cercetaşi din toată ţara, reprezentând toate ramurile de vârstă: lupişori, temerari, exploratori, seniori şi lideri”, a mai spus Ileana Bocanciu.
MICII CERCETAŞI DIN FIENI MERG LA CENTENAR!
Date: