Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, din data de 2 mai 2018 până în data de 6 septembrie, au fost înregistrate 166 cazuri de menin-gite/meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile, fiind înregistrate 17 decese. Cele 17 decese au survenit la pacienţi care prezentau co-mor-bidităţi. 6 decese s-au înregistrat în Bucureşti, 3 în judeţul Iaşi, 2 în judeţul Olt şi câte unul în judeţele Galaţi, Covasna, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj şi Teleorman.
Vectorii implicaţi în transmiterea virusului West Nile în ţara noastră îi reprezintă mai multe specii de ţânţari răspândiţi atât în mediul urban cât şi în cel rural. Condiţiile favorabile de dezvoltare a vectorilor sunt reprezentate de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea ţânţarilor, dar şi de deficienţele în aplicarea măsurilor de control şi a măsurilor de protecţie personală. Este de dorit ca şi populaţia să ia măsuri în gospodăriile individuale pentru a elimina eventualele depozite de deşeuri şi apă stagnantă, care pot favoriza dezvoltarea ţânţarilor.
În judeţele în care au fost înregistrate îmbolnăviri, pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii s-au luat măsuri de siguranţă sporită. Astfel, în conformitate cu Directivele europene în domeniu, EC/33/2004 şi EC/17/2006, donarea se amână în cazul persoanelor care au fost identificate cu factori de risc pentru infecţia cu West Nile. Persoanele care au facut infecţia cu virusul West Nile sunt excluse de la donare timp de 120 de zile.Specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii recomandă folosirea mijloacelor de protecţie fizică a populaţiei pentru evitarea expunerii la înţepăturile ţânţarilor, precum protecţia mecanică a tegumentelor, folosirea substanţelor repelente, plase de protecţie la ferestre. Direcţiile de sănătate publică vor desfăşura o campanie de informare a populaţiei referitoare la măsurile necesare pentru protecţia personala împotriva infectării cu virusul West Nile.
Specialiştii menţionează că infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.
Ministerul Sănătăţii reaminteşte autorităţilor administraţiei publice locale să continue măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile
Date: