Ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Radu-Ştefan Oprea, dialog cu reprezentanţii firmelor dâmboviţene

Date:

Conducerea Consiliului Judeţean Dâm-boviţa a participat la întâlnirea de lucru pe care ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Radu-Ştefan Oprea, a avut-o cu reprezentanţii mediului de afaceri dâm-boviţean, la sediul instituţiei judeţene. Evenimentul a avut loc la iniţiativa vicepreşedintelui Senatului României – Adrian Ţuţuianu, cu sprijinul deputatului Corneliu Ştefan. Au participat: preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa -Daniel Comănescu, vicepreşedinţii Luciana Cristea şi Alin Manole, subprefectul judeţului -Florina Mureşan, parlamentarii Claudia Gilia, Oana Vlăducă, Carmen Holban, Dumitru Lupescu, consilierul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Ploieşti – Ecaterina Stan, directorul AIMMAIPE Ploieşti – George Brezoi, numeroşi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai firmelor de consultanţă.
Prezent în judeţul Dâmboviţa, în cadrul unei vizite oficiale, demnitarul a purtat discuţii cu toţi cei interesaţi de legislaţia în domeniu, dar şi de programele derulate de minister în vederea susţinerii activităţii tuturor întreprinderilor, îndeosebi a celor mici şi mijlocii. Principalul subiect supus atenţiei a fost, astfel, programul guvernamental Start-UP Nation România, instrument prin intermediul căruia se urmăreşte atât înfiinţarea de noi întreprinderi mici şi mijlocii, cât şi îmbunătăţirea performanţelor economice ale start-up-urilor, creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare, facilitatea accesului acestora la finanţare şi, cel mai important, renaşterea spiritului antreprenorial, aşa cum a afirmat ministrul.
Dialogul a fost unul constructiv, ministrul oferind răspunsuri pentru toate problematicile care i-au fost aduse în atenţie de către cei prezenţi la întâlnire. Cele mai importante dintre acestea au vizat aspecte precum programele derulate de minister, cu precădere cele referitoare la întărirea capacităţii comerciale a microîntreprinderilor, microindustri-alizare, târguri şi expoziţii sau internaţionalizare.
Referitor la cele prezentate, ministrul a făcut o serie de precizări importante cu privire la programul Start-UP Nation, şi anume: programul presupune obţinerea unei alocaţii financiare nerambursabile, în valoare de 200.000 RON, şi va continua şi în următorii doi ani cu câte 10.000 de proiecte / an. Prin acest proiect, ministerul urmăreşte să sprijine firmele româneşti să se dezvolte, contribuind, astfel, la creşterea economică înregistrată la nivelul României. Totodată, a făcut precizarea că în anul 2017, programul Start-UP Nation s-a concretizat în 8444 de proiecte acceptate. Pentru 1270 dintre acestea, cererile de plată au fost deja soluţionate. Referitor la cererile de plată nedepuse până în prezent, demnitarul a făcut apel către toţi beneficiarii programului pe anul 2017, să le înainteze într-un timp cât mai scurt, în sensul în care încheierea plăţilor pentru proiectele pe anul 2017 contribuie la debutul programului pe anul 2018.
Judeţul Dâmboviţa ocupă locul I în regiune la nivelul plăţilor efectuate. Până în prezent, au fost onorate plăţile pentru 38 de contracte din cele 162 semnate. De asemenea, potrivit unei analize oficiale, la nivelul înmatriculărilor de societăţi, judeţul Dâmboviţa ocupă locul II la nivel naţional, după Caraş-Severin. Potrivit ministrului, pentru Start-UP Nation 2018, procedurile sunt încheiate, iar ghidul de bună practică urmează a fi publicat în curând. Mai mult decât atât, Radu Oprea a prezentat elementele de noutate ale programelor derulate de minister, respectiv: pentru programul referitor la internaţionalizare, se urmăreşte deschiderea acestuia şi către SRL-D-uri, dar şi către alte categorii de societăţi, precum cele care activează în domeniul cercetării. De asemenea, pentru buna derulare a programului, este vizată introducerea unor bugete multianuale aferente acestuia. Totodată, cu privire la buna colaborare între instituţiile statului şi mediul de afaceri, ministrul a făcut trimitere la importanţa prevederilor legii prevenirii
nr. 270 / 2017, îndemnând toţi reprezentanţii societăţilor comerciale să consulte site-ul www.prevenire.gov.ro.
Ministrul a vizitat şi două societăţi comerciale care au aplicat cu succes în cadrul programului Start-Up Nation România. Întâlnirea de lucru s-a încheiat cu o conferinţă de presă în cadrul căreia au fost prezentate principalele concluzii ale discuţiilor purtate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița