Ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, a luat la pas zonele turistice din judeţul Dâmboviţa. Ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, şi-a început vizita oficială în judeţul Dâmboviţa cu o întâlnire de lucru, ce s-a desfăşurat în sala Unirii a Consiliului Judeţean Dâmboviţa.
Principalele subiecte dezbătute au vizat atât priorităţile şi proiectele pe care Ministerul Turismului le are în derulare, în prezent, cât şi principalele chestiuni de interes pentru judeţul Dâmboviţa în ceea ce priveşte promovarea turistică, respectiv: staţiunea turistică de interes naţional Padina – Peştera, staţiunea balneoclimaterică de interes naţional Pucioasa şi obiectivele turistice din judeţ. Ca priorităţi, în prezent, autorităţile locale şi judeţene sunt interesate de realizarea unor investiţii importante în zona montană, şi anume: pârtii de schi (zona Moroeni), parcare publică (zona telecabină Peştera) şi un centru multifuncţional de servicii (zona Salvamont). Obiectivul, pe termen lung, este de a transforma zona Padina -Peştera într-o staţiune turistică de interes naţional, cu 4.000 locuri de cazare.
Alte probleme abordate au vizat aspecte privind susţinerea staţiunilor bal-neoclimatice, transpunerea în legislaţia naţională a reglementărilor europene specifice comercializării pachetelor turistice, instituirea şi aplicarea de măsuri de control asupra utilizării corecte a tichetelor de vacanţă, simplificarea procedurilor de obţinere a vizelor pentru turiştii străini, dar şi pentru personalul calificat din străinătate care doreşte să se integreze pe piaţa forţei de muncă din ţara noastră, necesitatea instituirii de noi circuite turistice la nivel naţional, precum şi introducerea de noi facilităţi în domeniul taxelor şi impozitelor pentru operatorii de turism.
Cu privire la problematicile ce i-au fost aduse în atenţie, ministrul Bogdan Trif a precizat că susţine proiectele de dezvoltare a turismului în judeţul nostru şi că, în prezent, la nivelul ministerului, există mai multe priorităţi în vederea susţinerii potenţialului turistic naţional şi local, dintre care amintim realizarea unei strategii integrate în domeniul turismului, care să contribuie la promovarea electronică a acestui potenţial.
In acest sens, se urmăreşte ca, până la sfârşitul anului, să fie finalizat un ghid turistic complex al României. O altă prioritate importantă este descentralizarea, în sensul în care se urmăreşte transferarea competenţelor de reglementare către autorităţile locale: „Mi-am dorit de mult să vin în judeţul Dâmboviţa. Este unul dintre cele mai frumoase judeţe din ţară. Aveţi foarte multe zone şi obiective turistice cu care noi, românii, de mândrim (…). Este important să avem o strategie integrată, să includem aceste obiective în circuite turistice, astfel încât judeţul Dâmboviţa să fie unul dintre beneficiarii turismului (.). Am semnat acum două luni de zile, în acest sens, un contract cu Banca Mondială astfel că, până la sfârşitul anului, vom avea acea strategie făcută în mod profesionist, de către oameni competenţi (.). Tot până la sfârşitul anului, vom avea un ghid turistic al României, sub forma unei hărţi (…). Judeţul Dâmboviţa are, în Master Plan, incluse mai multe investiţii. Sunt patru proiecte pe care eu îmi doresc să le finanţez. O să am discuţii cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean astfel încât toată documentaţia să fie pusă la punct şi să putem începe, cât mai repede, finanţarea.”
De asemenea, ministrul a mai precizat că s-au simplificat procedurile de acordare a vizei pentru turiştii străini şi că, în viitorul apropiat, vor fi redeschise şi birouri de promovare externă. Mai mult decât atât, pentru piaţa forţei de muncă, se urmăreşte a se găsi soluţii pentru dezvoltarea unei economii inclusive, sens în care se analizează şi posibilitatea redeschiderii şcolii româneşti de formare profesională în domeniul turismului. Bogdan Trif a mai punctat faptul că, în prezent, se lucrează la formularea unui act normativ în domeniul turismului care, imediat după ce va fi finalizat, va urma procedurile specifice de avizare.
Ulterior, ministrul a vizitat câteva dintre obiectivele turistice de referinţă din municipiul Târgovişte, respectiv Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic, Mănăstirea Stelea, Curtea Domnească, „Metamorfozele unui loc al memoriei” şi Complexul Turistic de Nataţie Târgovişte.
Programul a continuat cu o deplasare în oraşul Pucioasa, prilej cu care înaltul demnitar guvernamental a vizitat societăţile comerciale Ceres şi Turism Pucioasa şi a purtat discuţii cu autorităţile administraţiei publice cu privire la potenţialul turistic al localităţii. La eveniment au participat Daniel Comănescu -preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Luciana Cristea -vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu -vicepreşedintele Senatului României, Antonel Jîjîie – prefectul judeţului Dâmboviţa, Florina Mureşan – subprefectul judeţului, Ivan Vasile Ivanoff – secretarul judeţului, lonuţ Săvoiu – administrator public al judeţului, Daniel Cristian Stan -primarul municipiului Târgovişte, parlamentarii Carmen Holban, Oana Vlăducă şi Corneliu Ştefan, Costel Preda – directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Cristina Ştefan – prorector al Universităţii „Valahia” din Târgovişte, Gelu Rusescu – preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dâmboviţa, Valentin Calcan – preşedintele Asociaţiei Turistice Peştera – Padina, reprezentanţi ai unităţilor administrativ -teritoriale dâmboviţene, precum şi ai mai multor entităţi care activează în domeniul turismului. De asemenea, au fost prezenţi şi reprezentanţi ai aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Judeţul Dâmboviţa va fi inclus în topul priorităţilor Ministerului Turismului
Oficialul a vizitat Complexul Turistic de Nataţie Târgovişte, invesţie majoră ce are ca obiectiv să crească atractivitatea vechii capitale a Ţării Româneşti în rândul turiştilor, prin oferirea unei game largi de servicii turistice de agrement şi relaxare (înot, minifotbal, tenis, baschet, târguri turistice, evenimente cu caracter turistic).
Ministrul a mers şi în staţiunea balneoclimaterică Pucioasa. A fost însoţit de oficialii de la judeţ iar oficiile de gazdă le-a făcut edilul Constantin Ana. A vizitat Complexul hotelier Ceres cu profil reuma-tologic, pavilionul de hidrofizioterapie, clinica de recuperare funcţională a capacităţii de muncă, pentru băi calde cu ape minerale, pentru kineoterapie, pentru aerosoli şi electroterapie si gimnastică medical. La Pucioasa acest complex constituie o bază materială redutabilă pentru turismul balnear.
Ultima oprire a ministrului Turismului, Bogdan Gheorghe Trif a fost în staţiunea Padina-Peştera, care în martie anul acesta a devenit staţiune de interes naţional.
Administratorul Public al judeţului, lonuţ Săvoiu i-a prezentat ministrului zona şi oportunităţile de realizare a unei pârtii de schii dar şi a alor investiţii necesare în zona montană.
Pârtia de la Peştera va primi finanţare
Ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, le-a transmis autorităţilor dâmboviţene că proiectul de realizare a unei pârtii de schi în zona montană a judeţului Dâmboviţa are sprijin de la minister şi va primi finanţare, după ce vor fi depuse documentaţiile necesare.
”În zona Padina Peştera sunt peisaje excepţionale, nu degeaba a fost declarată staţiune de interes naţional. Mă bucur că sunt mulţi turişti. Pârtia care se va face în această zonă este prinsă pe Masterplanul în turism, urmează să vină cu toată documentaţia şi cu siguranţă, aşa cum v-am spus, va avea sprijin real în Ministerul Turismului. Aşteptăm să depună documentaţia completă”, a afirmat ministrul Turismului.
Documentaţiile pentru pârtiile ce vor fi amenajate în zona montană a judeţului Dâmboviţa sunt în curs de realizare.
MINISTRUL TURISMULUI A VIZITAT ZONELE TURISTICE DIN JUDEŢUL DÂMBOVIŢA
Date: