Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, profesorilor le va fi interzis prin lege să mai facă meditații cu elevii din clasele la care predau.
Această regulă, laolaltă cu alte modificări importante privind învățământul preuniversitar, ar putea fi aplicată chiar începând din anul școlar 2022-2023 și vor fi instituite sancțiuni pentru cadrele didactice care nu o respectă.
O astfel de interdicție pentru profesorii din învăţământul preuniversitar a fost stabilită prin Codul de etică adoptat în octombrie 2018 prin ordin al ministrului Educației, dar nimeni nu o respectă.
„Meditațiile se practică în orice stat european și nu i se poate interzice unui părinte să își dea copilul la pregătire suplimentară. Însă, o condiție de bun simț este ca profesorii să nu facă meditații cu elevii de la clasă. Vrem să avem relevanța notelor și respectarea conditiilor de etică, iar relevanța notelor are de suferit când un profesor face meditații cu elevii de la clasă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Interdicția ar urma să fie impusă printr-o lege inclusă în pachetul de reglementări ce va fi adoptat prin Programul „România Educată”, iar în actul normativ va fi prevăzută înființarea unei comisii naționale pentru inspecție școlară, care va avea ca prerogativă verificarea normelor de etică și deontologie profesională de către cadrele didactice. De asemenea, în lege vor fi prevăzute și sancțiuni clare pentru profesorii care vor încălca această interdicție.
Cu siguranță, vor fi multe comentarii, pro sau contra. Ceva trebuie însă făcut pentru a descuraja acele practici „împământenite” în multe școli și licee, unde profesorii fac figurație la cursuri pentru a-și umple buzunarele din meditații cu elevii de la clase.