Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a solicitat Comisiei Europene sprijin pentru dezvoltarea strategiei pentru controlul pestei porcine africane (PPA) în România, prin acordarea de asistență tehnică și științifică.
Ca urmare, în perioada 16-20 mai 2022 s-a desfășurat Misiunea de asistență tehnică PPA, în cadrul inițiativei Better Training for Safer Food (BTSF).
Scopul acestei misiuni de instruire şi schimb de experienţă a avut două teme principale: îmbunătățirea anchetelor epidemiologice și îmbunătățirea procedurii de acordare a despăgubirilor.
Echipa misiunii a fost formată din 3 experţi ai Comisiei Europene: Dr.Klaus Depner (Friedrich-Loeffler-Institut) din Germania, dr.Paulius Busauskas – reprezentant al Autorității Competente din Lituania și dr.Tsviatko Alexandrov – reprezentant al Autorității Competente Autoritate din Bulgaria.
Din partea României a participat o delegație condusă de președintele instituției, dr. Alexandru Bociu, din care au făcut parte vicepreședintele dr.Laszlo Nagy Csutak, specialiști de la nivel central, din cadrul Laboratorului Național de Referință și din 8 județe reprezentative pentru evoluția PPA.
De asemenea, au fost invitați reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și ai industriei de creștere a porcului. Pe baza expertizei lor epidemiologice și practice, experții Comisiei Europene au împărtășit din experiența lor privind efectuarea și analiza anchetelor epidemiologce, instruind, astfel, medicii veterinari oficiali care vor coordona efectuarea anchetelor epidemiologice la nivel local.
Pe parcursul desfășurării misiunii, au fost detaliate obiectivele strategice, acțiunile specifice și lecțiile învățate, în vederea adaptării acestor măsuri la realitatea din țara noastră.
Scopul acestor discuții a fost acela de a îmbunătăți situația epidemiologică sub raportul PPA, astfel încât să se se poată iniția demersurile pentru regionalizarea teritoriului României, situație care să permită reluarea comerțului intracomunitar cu porci și produse din carne de porc.
Un alt subiect, abordat cu acest prilej, a fost îmbunătățirea procedurii de despăgubire și stabilire a prețului de piață pe categorii de animale și categorii de producție, context în care s-au purtat discuții tehnice cu experții Comisiei Europene din Bulgaria și Lituania, state cu sistem de creștere al porcilor asemănător României.
Această misiune de asistență tehnică a fost un bun prilej de schimb de experiență, noile cunoștințe dobândite urmând să contribuie la dezvoltarea strategiei pentru controlul și combaterea PPA în România.