Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public privind evoluţia focarelor de PPA în Bulgaria, Autoritatea Naţională Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) precizează că, potrivit studiilor şi cercetărilor de specialitate, virusul pestei porcine africane (PPA) se poate transmite prin intermediul mai multor vectori, printre care menţionăm: – prin contactul direct al porcului mistreţ bolnav, care este rezervorul natural de virus, cu un porc domestic;
– prin contactul direct al porcului domestic infectat cu un alt porc domestic;
– prin hrănirea porcilor cu produse din carne provenite de la animale bolnave;
– prin intermediul altor animale sălbatice purtătoare ale virusului PPA (ex. şacali, vulpi, păsări necrofage);
– prin intermediul mijloacelor de transport contaminate;
– prin trasportul virusului pe îmbrăcăminte şi încălţăminte; – prin intermediul insectelor hematofage;
– prin intermediul furajelor contaminate.
Aducem la cunoştinţa opiniei publice că serviciile veterinare din România colaborează îndeaproape cu autorităţile competente din Bulgaria încă de la apariţia primelor focare de PPA. De asemenea, menţionăm că ANSVSA cooperează în permanenţă cu entităţile omoloage din toate statele membre ale Uniunii Europene pentru combaterea bolilor transfrontaliere, aşa cum este şi cazul pestei porcine africane, sub atenta monitorizare a Comisiei Europene, organismul care coordonează toate acţiunile specifice de combatere la nivel comunitar.
Reamintim că primul focar de PPA în Bulgaria a fost descoperit anul trecut într-o regiune aflată la aproximativ 200 de km de graniţa cu România.
Modalităţile de transmitere ale virusului pestei porcine africane
Date: