Comisia Centrală a Arbitrilor, prin preşedintele Kyros Vassaras, a informat arbitrii şi arbitrii asistenţi prezenţi la cursul de vară, desfăşurat în perioada 3-6 iulie, la Cheile Grădiştei, asupra principalelor modificări ale Legilor Jocului pentru sezonul 2016-2017.
Aceste noi reguli au fost aplicate în premieră la Super-cupa României, primul meci oficial al noului sezon, care s-a disputat sâmbătă, 16 iulie, de la ora 21:45, pe stadionul Cluj Arena din Cluj-Napoca.
Modificările importante care vor intra în vigoare din sezonul 2016-2017 fac referire la elemente din toate cele 17 legi care alcătuiesc Legile Jocului şi sunt explicate detaliat în documentului publicat în format electronic de Comisia Centrală a Arbitrilor.
Cele mai importante schimbări sunt:
– Până acum a fost doar o recomandare a IFAB-ului că un meci nu ar trebui să continue cu mai puţin de şapte jucători într-o echipă; Federaţiile naţionale au fost lăsate să-şi creeze propria regulă, dar cele mai multe nu au făcut acest lucru. Legile jocului au spus întotdeauna că un meci nu a putut începe dacă o echipă are mai puţin de şapte jucători, deci este logic că acest lucru ar trebui să se aplice, de asemenea şi în timpul meciului.
– Jucătorii înlocuitori pot executa o lovitură de reluare a jocului, dar doar dacă înainte păşesc/intră pe terenul de joc;
– Legea 5 permite acum arbitrului să elimine un jucător înainte de începerea jocului (începând de la inspecţia terenului premergătoare jocului), iar în ce priveşte jucătorul ce va fi înlocuit, jucătorul eliminat: • Înainte ca lista cu jucători a raportului să fi fost pre-dată-nu poate să fie înscris în nicio poziţie a raportului • După ce lista cu jucători a raportului a fost predată, dar înainte de începerea jocului-poate fi înlocuit de un jucător înlocuitor înscris în raport (dar care la rândul său nu mai poate fi înlocuit în raport; echipa sa are dreptul la numărul maxim de înlocuiri) • După începerea jocului-nu mai poate fi înlocuit;
– Dacă un oficial al echipei, jucător înlocuitor, jucător înlocuit sau jucător eliminat sau o persoană străină intră pe terenul de joc, arbitrul trebuie să: • oprească meciul doar dacă se intervine în joc o dispune ca persoana respectivă să părăsească terenul de joc la prima oprire a jocului • ia măsurile disciplinare adecvate. Dacă jocul a fost oprit şi cel care a intervenit în joc este: • un oficial al echipei, jucător înlocuitor, jucător înlocuit sau un jucător eliminat, jocul se va relua cu o lovitură liberă directă sau lovitură de pedeapsă o o persoană străină, jocul se va relua cu o minge de arbitru – Dacă mingea se duce spre poartă şi dacă intervenţia nu împiedică un jucător apărător să joace mingea, se acordă gol dacă mingea intră în poartă (chiar dacă a fost contact cu mingea). Cu excepţia situaţiei în care mingea intră în poarta adversă celui care a intrat pe terenul de joc. 5/5 Legea 3 Jucătorii • Dacă un gol se marchează cu o persoană străină pe terenul de joc şi arbitrul a reluat jocul, golul nu poate fi anulat, iar jocul continuă.
MODIFICĂRI ÎN REGULAMENTUL DE FOTBAL
Date: