Cezar Dincă, director adjunct la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmboviţa, a prezentat principalele modificări aduse Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă.
„Angajatorul care încheie un contract de ucenicie, beneficiază, la cerere, pe perioada de derulare a contractului de ucenicie, de o sumă în cuantum de 1.125 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj în limita fondurilor alocate cu această destinaţie.
Înainte de această modificare, subvenţia se acordă în cuantum de 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă (300 lei).
În sensul prezentei legi, ucenicul este o persoană cu vârsta de peste 16 ani care din voinţă proprie încheie un contract de ucenicie cu un angajator în scopul obţinerii unei calificări.
Organizarea uceniciei la locul de muncă se face pe baza unui contract individual de muncă, de tip particular, încheiat pe durata determinată, iar durata contractului nu poate fi mai mare de 3 ani (36 luni) si mai mică de 12 luni, în funcţie de nivelul de calificare pe care urmează să se pregătească ucenicul:
– 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2; – 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3;
– 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4.”, a precizat Cezar Dincă.
Stagiul absolvenţilor învăţământ superior
În conformitate cu prevederile Legii 335 din 10 decembrie 2013, din bugetul asigurărilor pentru şomaj se acordă subvenţii angajatorilor care acordă o şansă tinerilor absolvenţi pentru aşi realiza stagiul.
Astfel, potrivit modificărilor aduse prin legea nr. 164/2017 angajatorii care încheie un contract de stagiu cu absolvenţii de învăţământ superior, beneficiază la cerere, pe perioada derulării contractului de stagiu,de o sumă în cuantum de 1350/lună, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj în limita fondurilor alocate cu această destinaţie.
Înainte de această modificare, subvenţia era o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă
(750 lei).
Scopul efectuării stagiului este de asigurare a tranziţiei absolvenţilor de învăţământ superior de la sistemul de educaţie la piaţa muncii, de a consolida competenţele şi abilităţile profesionale pentru adaptarea la cerinţele practice şi exigenţele locului de muncă şi pentru o mai rapidă integrare în muncă, precum şi de dobândire de experienţă şi vechime în muncă şi, după caz, în specialitate.
– Perioada de stagiu se desfăşoară în baza unui program de activităţi aprobat de angajator, la propunerea conducătorului compartimentului în care îşi desfăşoară activitatea stagiarul. Pe durata stagiului, tânărul va fi coordonat şi supravegheat de un mentor desemnat de către angajator.
– Contractual de stagiu se încheie odată cu finalizarea contractului individual de muncă, durata contractului de stagiu fiind de 6 luni, cu excepţia situaţiilor în care prin legii special este prevăzută o altă perioadă de stagiu.
Menţionăm faptul că, contractele de ucenicie, precum şi cele de stagiu, aflate în derulare la data intrării în vigoare a legii nr. 164/2017, îşi produc efecte până la data expirării duratei pentru care au fost încheiate, potrivit legislaţiei în vigoare la data încheierii
lor.
Modificări legislative privind ucenicia la locul de muncă
Date: