Un nou muzeu a apărut în pleiada celor deja existente în judeţul Dâmboviţa. Este vorba despre muzeul sătesc din comuna Vârfuri, o bijuterie în adevăratul sens al cuvântului.
,,După Revoluţia din Decembrie 1989, poporului român nu i-a mai plăcut nimic din ce avea autentic românesc şi s-a apucat şi a aruncat sau a distrus toate lucrurile vechi. Astfel s-a debarasat de obiceiurile, datinile, portul, tradiţiile, iar unele sărbători de care nu auzisem, astăzi sunt la mare cinste. Ba mai mult am început să pocim şi limba noastră neaoşă românească folosind multe cuvinte aduse de peste ocean de la unchiul Sam, care se pricepe foarte bine la creşterea bovinelor. Dar ce păcat că acest meşteşug nu l-am cărat de dincolo şi cred că şi dacă îl aduceam, la noi nu ar fi prins.
Văzând că mulţi, foarte mulţi, atât din afară cât şi din interior vor cu toată tăria ca poporul român să-şi piardă identitatea am hotărât să mai salvez ce s-a mai putut salva şi astfel a luat naştere Muzeul sătesc „CASA PĂRINTEASCĂ”. Locaţia se găseşte la o altitudine de peste 700m., în satul Cârlăneşti la nr. 3, comuna Vârfuri, judeţul Dâmboviţa. În acest muzeu se găsesc piese şi obiecte cu o vechime cuprinsă între 20 şi 180 de ani. Ea, casa este practic obiect de muzeu, având o vechime de peste 130 de ani. Am adunat, strâns, şi conservat ce s-a mai putut.
Am făcut acest lucru cu dorinţa ca peste ani, nepoţii, strănepoţii, stră-strănepoţii mei şi nu numai să-şi cunoască rădăcinile, să ştie filonul de unde se trag şi să nu fie într-o beznă totală aşa cum se găsesc acum.
Dacă nu le arăţi originea de unde vin, aceşti „viţei” or să creadă că strămoşii lor sunt indienii şi nu dacii şi romanii.
Toate exponatele din muzeu sunt de o valoare inestimabilă, fiind alese cu cu mare grijă”, a declarat Gioni Badea, iniţiatorul acestui proiect.
Muzeu sătesc în comuna Vârfuri
Date: