Navigarea pe internet poate deveni un real pericol

Date:

In cadrul programului Săptămâna Prevenirii Criminalităţii, zilele de marţi şi miercuri sunt dedicate siguranţei în mediul online. Poliţiştii sunt prezenţi în unităţile de învăţământ atât din mediul urban, cât şi din cel rural şi susţin activităţi de informare şi conştientizare a elevilor şi cadrelor didactice cu privire la utilizarea, în siguranţă, a internetului. În cadrul întâlnirilor, poliţiştii informează despre riscurile pe care le poate avea mediul virtual şi despre măsurile ce pot fi adoptate pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice, îndeosebi a fenomenului de cyberbullying.
Cyberbullying-ul vizează hărţuirea şi abuzul pe internet sub toate formele sale – agresiune verbală, calomniere, furt de date personale.
Consecinţele negative ale unor jocuri pe internet constituie un alt subiect abordat de poliţişti.
Structura de prevenire a criminalităţii a organizat o astfel de acţiune preventivă în rândul elevilor de la Şcoala Gimnazială Coresi din Târgovişte.
În zilele noastre, internetul a devenit parte integrantă a vieţii, atât pentru oamenii maturi, cât şi pentru copii, având în vedere faptul că acesta facilitează accesul la informaţii, la expuneri distractive şi că ne oferă posibilitatea de a comunica instant cu diverse persoane, aflate în toate colţurile lumii. Internetul poate fi considerat cea mai mare democraţie pentru că este mediul în care orice persoană se poate exprima liber, oricine poate expune un conţinut sau îşi poate asuma o altă identitate atunci când comunică din spatele unui ecran.
Aşadar, mediul online poate avea şi caracteristici negative, în sensul că poate fi violent ori nepotrivit pentru cei mici şi poate dezinforma.
Pentru prevenirea unor evenimente negative, poliţiştii le recomandă cetăţenilor:
Fiţi prudenţi în a oferi persoanelor cunoscute pe internet informaţii personale despre voi sau membrii familiei.
Nu acceptaţi întâlniri cu persoane cunoscute pe internet!
Nu divulgaţi altor persoane parola de la e-mail, deoarece acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele vostru sau pot intra pe site-uri interzise. Periodic, modifi-caţi-vă parolele!
Manifestaţi atenţie în utilizarea reţelelor de socializare. Este de preferat ca activitatea dumneavoastră să nu fie publică, ci văzută doar de prieteni şi persoane apropiate.
Adoptaţi un comportament decent atunci când postaţi propriile opinii şi nu transmiteţi mesaje sau imagini de natură a crea prejudicii.
Vă informăm că sistemele de operare sau soluţiile de securitate dispun de funcţionalităţi de control parental. Aceste funcţii limitează accesul copiilor la anumite tipuri de conţinut, de la site-uri de pornografie la reţele sociale, până la jocuri video care au conţinut violent. Utilizaţi-le cu încredere!
Monitorizaţi aplicaţiile pe care le foloseşte copilul dumneavoastră!
Atenţie şi la cercul de prieteni ai copilului! Poate cădea cu uşurinţă pradă presiunii grupului! Fiţi apropiaţi de copilul dumneavoastră! Discutaţi cu el, ascultaţi-i părerile, convingeţi-l că este mai bine să discute cu dumneavoastră despre lucrurile pe care le-a văzut sau pe care le-a citit pe internet.
În cazul în care sesizaţi schimbări comportamentale ale copilului, solicitaţi sprijin de la instuţiile specializate şi anun-taţi de îndată poliţia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

După „gerul Bobotezei”, la Târgoviște au înflorit ghioceii!

Pentru al doilea an consecutiv, la Târgoviște primii ghiocei...

ITM Dâmbovița: Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați

Pe parcursul trimestrului IV al anului 2024, Inspectoratul Teritorial...

Anvelopele de iarnă, siguranța pe drum în sezonul eece

În contextul condițiilor meteorologice din sezonul rece, Registrul Auto...