Articolul 14 -Consecinţe ale neprezentării
1. Echipele pot invoca un caz fortuit în situaţia întârzierii sau neprezentării la joc din motive ce privesc transportul, numai dacă prezintă o dovadă scrisă din partea organelor competente (SNCFR, servicii auto, organe de poliţie), prin care se constată evenimentul şi cauzele tehnice ale defecţiunilor apărute la mijlocul de transport. La dosarul cauzei este obligatoriu să se prezinte foaia de parcurs a mijlocului de transport auto, emisă pentru deplasarea respectivă. In această situaţie, în funcţie de probele prezentate, Comisia de Disciplină şi Etică va putea hotărî, după caz, reprogra-marea jocului respectiv, conform prevederilor prezentului regulament.
2. Dacă una din echipe sau ambele echipe se prezintă la teren după ce arbitrul a fluierat sfârşitul jocului, deci după 15 minute regulamentare, se vor aplica sancţiunile arătate în regulament, chiar dacă jocul s-a disputat după aceea în regim de joc amical.
3. Echipele care nu s-au prezentat, au întârziat, sau nu au prezentat carnetele de legitimare ale jucătorilor, cu excepţia situaţiilor de caz fortuit, sunt obligate să ramburseze echipelor organizatoare toate cheltuielile efectuate pentru organizarea jocurilor respective, în termen de 10 zile de la data pronunţării hotărârii de către comisia competentă. In caz contrar nu vor fi programate la jocurile următoare.
4. In cazul în care jocul nu s-a disputat datorită neprezentării unei echipe, arbitrii şi observatorul sunt îndreptăţiţi să li se asigure/deconteze de către clubul organizator cazarea, masa şi rambursarea cheltuielilor de transport, mai puţin baremul de arbitraj sau observare. Articolul 15 -Retragerea echipei de pe teren
1. In situaţia în care, indiferent din ce motive, o echipă se retrage de pe teren, sau refuză să reia jocul, înaintea consumării timpului regulamentar, aceasta va fi sancţionată conform prevederilor regulamentare.
2. In aceste cazuri arbitrul va aplica „Regula celor trei minute” conform dispoziţiilor prezentului regulament. Articolul 16 – Jocuri întrerupte sau amânate
1. Jocurile oficiale nu pot continua dacă terenul devine impracticabil, potrivit dispoziţiilor prezentului regulament, sau din cauza întunericului (în cazul jocurilor care nu sunt programate în nocturnă).
2. Jocul poate fi întrerupt pentru cauzele arătate mai sus, numai de către arbitru.
3. Jocul va fi reluat în aceeaşi zi, în cel mult o oră de la întrerupere, dacă terenul devine practicabil sau condiţiile atmosferice au devenit favorabile desfăşurării jocului.
4. Dacă reluarea jocului nu este posibilă în maxim 60 de minute de la momentul întreruperii, jocul se va desfăşura a doua zi, la o oră care va fi stabilită de comun acord de cele două echipe, fiind reluat din minutul în care a fost întrerupt. În cazul în care echipele nu ajung la un acord privind ora la care se va relua jocul, acesta se va relua la ora la care a început în ziua precedentă. Prin excepţie, jocurile de juniori întrerupte de arbitru, care nu mai pot continua în aceeaşi zi în maxim 60 de minute de la momentul întreruperii, vor fi reprogramate de forul organizator.
5. Dacă arbitrii se declară indisponibili pentru a doua zi, se va cere comisiei competente să delege alţi arbitri, sau, în cazul în care acest lucru nu este posibil, jocul se va reprograma.
6. În cazul în care jocul nu se poate disputa nici a doua zi, datorită aceloraşi condiţii care au determinat întreruperea sa, jocul va fi reprogramat de forul organizator conform dispoziţiilor prezentului regulament, urmând să se dispute în întregime, situaţie în care avertismentele primite de jucători se anulează.
7. Jucătorii eliminaţi în timpul unui joc întrerupt nu mai pot face parte din echipa care continuă partida, a doua zi, în condiţiile arătate de art.16 alin. 4. Jucătorii eliminaţi în timpul unui joc întrerupt, care a fost reprogramat conform art. 16 alin. 6, vor fi sancţionaţi corespunzător prevederilor regulamentare.
8. Echipele care nu se prezintă pentru rejucarea jocurilor amânate sau întrerupte, vor fi sancţionate conform prevederilor regulamentare.
9. La jocurile amânate pentru a doua zi, dacă arbitrii şi observatorii sunt din altă localitate, cluburile organizatoare sunt obligate să asigure cazarea şi masa acestora şi să suporte cheltuielile suplimentare.
10. Jocurile oficiale programate în nocturnă care nu pot începe sau nu mai pot continua datorită nefuncţionării, întreruperii funcţionării, respectiv funcţionării necorespunzătoare a instalaţiei de nocturnă şi care nu pot să înceapă sau să fie reluate în termen de maxim 60 de minute de la ora oficială de începere, respectiv, de la momentul întreruperii se omologhează cu rezultatul de 30 în favoarea echipelor vizitatoare. Termenul de 60 de minute se aplică o singură dată, fie înainte de începerea jocului, fie din momentul întreruperii jocului de către arbitru. Termenul de 60 de minute curge de la ora de începere (dacă jocul nu a putut începe), respectiv, din momentul în care arbitrul a întrerupt jocul şi a comunicat ambelor echipe (delegaţilor şi căpitanilor de echipă) că jocul nu mai poate continua pentru cauzele arătate anterior. Dacă după începerea/reluarea jocului intervine o nouă defecţiune a instalaţiei de nocturnă, jocul se va omologa cu rezultatul de 3-0 în favoarea echipei vizitatoare.
Articolul 17 -Retragerea sau excluderea echipelor din campionat
1. În cazul în care în cursul desfăşurării unui campionat, o echipă sau mai multe echipe se desfiinţează, se retrag, sunt retrogradate sau excluse din activitatea competiţională, se procedează astfel:
a) dacă această situaţie intervine înainte de sfârşitul turului, rezultatele jocurilor disputate se anulează şi nu vor mai apărea în clasament;
b) dacă această situaţie intervine după terminarea turului, sau în timpul desfăşurării returului, rezultatele jocurilor disputate în tur se menţin, iar toate jocurile din retur (inclusiv cele care s-au desfăşurat până la data retragerii/excluderii) jocurile rămase a se desfăşura conform programului oficial, se omologhează cu rezultatul de 3 -0 în favoarea fiecărei echipe adverse.
2. Efectele cartonaşelor galbene, suspendărilor şi celorlalte sancţiuni disciplinare aplicate jucătorilor, oficialilor sau cluburilor ale căror echipe s-au retras sau au fost excluse din activitatea competiţională se menţin indiferent de momentul în care a intervenit
retragerea/excluderea.
Articolul 18 – Ocuparea locurilor vacante în cazul retragerii/excluderii din competiţii (nou)
1. Dacă într-o ediţie de campionat rămân locuri vacante prin neînscrierea, excluderea sau retragerea unor echipe din campionatul de seniori respectiv, ori în alte situaţii similare, se va proceda astfel:
a) dacă această situaţie a intervenit înainte de începerea campionatului, echipele în cauză vor fi retrogradate în conformitate cu prevederile Regulamentului Disciplinar. Locurile care au devenit vacante în acest mod vor fi ocupate de echipele retrogradate în campionatul precedent, cel mai bine clasate. În cazul în care numărul acestora este insuficient, locurile nu se vor mai completa;
b) dacă retragerea/excluderea echipelor a intervenit după începerea campionatului, echipele în cauză vor fi retrogradate în conformitate cu prevederile Regulamentului Disciplinar iar locurile vacante nu se vor mai completa. În acest caz, la sfârşitul campionatului, numărul echipelor care retrogradează va fi redus în mod corespunzător.
2. Renunţarea unor echipe la dreptul de a participa în campionate se constată de către Comitetul Executiv al FRF/ LPF/AJF/AMFB, printr-o decizie irevocabilă.
3. Retragerea sau excluderea unor echipe din campionat, intervenită după începerea competiţiei, se constată de către Comisia de Disciplină şi Etică a FRF, LPF, AJF/AMFB, după caz.
4. Cluburile din Liga I care nu obţin licenţa vor fi sancţionate în conformitate cu prevederile regulamentare aplicabile. În cazul retragerii din competiţie a cluburilor cu activitate exclusivă de juniori, acestea nu au dreptul să se înscrie şi să participe la următoarea ediţie a campionatului de juniori A şi B.
NOUTĂŢILE DIN R.O.A.F.-UL ACTUAL
Date: