Numai 15 dosare pe rolul Comisiei de disciplină a Colegiului Medicilor Dâmbovița în 2024

Date:

Potrivit președintelui Colegiului Medicilor Dâmbovița, dr. Jean Popescu, în anul 2024 pc rolul comisiei de disciplină au fost înregistrate 15 dosare disciplinare, la această dată zece fiind soluționate, unul  în curs de solutionare la nivelul Comisiei de disciplină, celelalte patru fiind   pe rolul Comisiei de Jurisdicție Profesională. Între acestea sunt incluse și situațiile în care poliția a cerut un punct de vedere privind conduita medico-terapeutică a unor medici, motiv pentru care patru dintre dosarele disciplinare au fost constituite prin autosesizare de către Biroul Consiliului Colegiului Medicilor  Dâmbovița. Trei dosare au fost constituite tot prin autosesizare a Biroului Consiliului C.M. Dâmbovița, pentru abateri administrative ale medicilor de la obligațiile față de asociația profesională.

Plângerile din anul 2024 au vizat analiza deontologică și medico-terapeutică a unui număr de 21 de medici, din care un medic de familie, 16 medici în specialități medicale și 4 medici în specialități chirurgicale. Alți 3 medici au fost analizați pentru abateri administrative de la obligațiile față de asociația profesională (neplata cotizației de membru pentru o durată mai mare de 6 luni – 2 medici au plecat să profeseze în străinătate, unul s-a pensionat și nu au anunțat C.M. Dâmbovița).

Deciziile emise de comisia teritorială de disciplină, până la acest moment, nu au fost contestate.

Sintetizând conținutul acestor plângeri, unele se referă la efectuarea actului medical, altele la comportamentul medicului față de pacient sau vizează ambele aspecte.

De  precizat că, în dosarele disciplinare din anul 2024 care au vizat conduita deontologică și profesională a medicilor și care au fost soluționate până la acest moment, nu a fost necesară aplicarea măsurilor de sancționare prevăzute de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată (mustrare, avertisment, vot de blam, amendă de la 100 lei la 1500 lei, interdicția de a exercita profesia ori anumite activități medicale pe o perioadă de la o lună la un an. retragerea calității de membru al Colegiului Medicilor din România).

În unele dosare s-au constatat nereguli în completarea documentelor medicale, motivate de insuficiența personalului medical, de volumul foarte mare de muncă, uneori și de agresivitatea pacienților sau aparținătorilor (nu s-au consemnat toate datele pacientului, toate datele anamnestice, toate indicațiile medico-terapeutice, nu s-a consemnat faptul că pacienții doresc părăsirea unității medicale/sau părăsesc unitatea medicală la cerere, sau nu s-a luat semnătură în acest sens, etc.) motiv pentru care s-a atras atenția medicilor de importanța consemnării acestor aspecte în foaia de observație.

                                                                                              .,                              .

Din experiența acumulată pe parcursul activității Colegiul Medicilor recomandă colegilor o mai bună comunicare cu pacienții și aparținătorii, o mai mare diligență pentru obținerea consimțământului informat în scris, cât și o atenție mai crescută în întocmirea și completarea documentelor medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

CIFRELE ULTIMEI ETAPE DIN 2024 DISPUTATE ÎN LIGA A II-A

Cifrele etapei 17 din Liga 2 Casa Pariurilor:1 singură...

Val masiv de viroze, măsuri esențiale de protecție!

Ne confruntăm cu un val masiv de viroze, iar...