Economia socială în accepţiunea Legii 219/2015, reprezintă ansamblul activităţilor organizate independent de sectorul public, al căror scop este să servească interesul general, interesele unei colectivităţi şi/sau interesele personale nepatrimoniale, prin creşterea gradului de ocupare a persoanelor aparţinând grupului vulnerabil şi/sau producerea şi furnizarea de bunuri, prestarea de servicii şi/sau execuţia de lucrări.
Economia socială contribuie la dezvoltarea comunităţilor locale, crearea de locuri de muncă, implicarea persoanelor aparţinând grupului vulnerabil, prevăzut de prezenta lege, în activităţi cu caracter social şi/sau activităţi economice, facilitând accesul acestora la resursele şi serviciile comunităţii. Economia socială are ca obiective consolidarea coeziunii economice şi sociale; ocuparea forţei de muncă; dezvoltarea serviciilor sociale.
Statutul de întreprindere socială se recunoaşte prin acordarea unui atestat de întreprindere socială la solicitarea persoanelor juridice pe baza actelor de înfiinţare şi funcţionare şi se certifică prin acordarea mărcii sociale.
Atestatul şi marca socială se eliberează de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmboviţa pentru agenţii economici din judeţul nostru, prin Compartimentul pentru Economie Socială şi are valabilitatea de 5 ani, respectiv 3 ani cu posibilitatea prelungirii, dacă se face dovada că sunt respectate condiţiile care au stat la baza acordării acestora.
Procedura de acordare a atestatului şi a mărcii sociale, precum şi condiţiile de suspendare sau retragere a acestora sunt reglementate prin normele metodologice de aplicare a Legii
2019/2015.
Până la această dată în judeţul Dâmboviţa au fost atestate două întreprinderi sociale din care una a primit şi marcă de întreprindere socială de inserţie.
Numai două întreprinderi sociale atestate în Dâmboviţa
Date: