Pentru primul semestru al anului, statisticile indică un număr record, de 64.676 de firme în dificultate. Este vorba despre societăți comerciale aflate în diverse stadii de insolvență, radiere, suspendare a activității sau dizolvate, cele mai multe într-o ierarhie a ultimilor patru ani. Spre comparație, în 2020 aveau probleme 42.549 de firme, cu o treime mai puține, iar anul trecut în jur de 62.000.
Explicațiile sunt că mediul de afaceri românesc resimte din efectele inflației i creșterii costurilor operaționale.
Potrivit analizei, primele șase luni din acest an au adus și un număr foarte mare de firme cu activitatea suspendată. Datele Registrului Comerțului indică un număr de 7.938 de firme cu activitatea suspendată, față de 7.190 anul trecut (+10,4%) și 6043 în 2021.
Și numărul firmelor radiate este la un nivel ridicat, statisticile confirmând că peste 33.000 de firme care au dispărut, practic, din mediul de afaceri.
Prin urmare, posibila majorare a taxelor și impozitelor va avea efecte majore în sectoare sensibile, precum construcțiile și comerțul, mai ales că economia a frânat semnificativ în prima parte a anului, marcând o creștere nesemnificativă, de numai 0,2%.