Direcţia Generala de Asistenţa Sociala şi Protecţia Copilului Dâmboviţa, şi-a prezentat activitatea desfaşurata anul trecut, într-o conferinţa de presa susţinuta la sediul instituţiei. Cristiana Bucur – director DGASPC Dâmboviţa, a anunţat realizarile în ceea ce priveşte aplicarea reformelor în domeniul protecţiei drepturilor copilului şi a adulţilor aflaţi în dificultate.
Potrivit acestora, anul trecut s-a înregistrat o scadere în ceea ce priveşte plasamentul maternal. „Avem 597 de copii faţa de 630 (în 2013). Totodata, a scazut şi plasamentul familial la rude, de la 450 la 406”, a precizat directorul DGASPC. Intrarile în sistem, per total, au scazut în 2014 la 1.249 de copii (faţa de 1.299 în 2013).
Rezultate bune s-au mai înregistrat şi pe linia protecţiei copiilor abuzaţi, exploataţi sau neglijaţi. În urma apelurilor la Telefonul copilului, s-au efectuat 457 de deplasari, fiind preluaţi în regim de urgenţa 144 de copii. În urma sesizarilor scrise ale spitalelor din Dâmboviţa, au fost preluaţi în regim de urgenţa 22 de copii parasiţi în unitaţile medicale.
Faţa de anul 2013, totuşi exista o veste buna: numarul acestor bebeluşi parasiţi la naştere este mai mic cu 14, aceasta şi datorita conlucrarii între DGASPC şi asistentul social de la Spitalul Judeţean de Urgenţa.
În Complexele de servicii sociale Târgovişte şi Gaeşti, dar şi în cele ce ţin de diverse fundaţii sau asociaţii a crescut numarul rein-tegrarilor în familie şi s-a înregistrat o buna protecţie a victimelor violenţei domestice, a persoanelor cu dizabilitaţi. Totodata, serviciile sociale pentru adulţii cu dizabilitaţi din centrele de tip rezidenţial s-au îmbunataţit.
Pentru acest an, Direcţia are în vedere mai multe aspecte: la Centrul Social Gaeşti şi la Centrul multifuncţional pentru adulţii cu handicap Târgovişte -finalizarea modernizarilor spaţiilor existente şi extindere cu construcţii la parter; la Complexul de Servicii Sociale Casa Soarelui – modernizare şi extindere; la Gura Ocniţei şi Pucioasa -realizarea de locuinţe protejate.
„Este foarte greu, mai ales ca avem o problematica foarte dificila în judeţ din lipsa personalului. La proiecte-pro-grame sunt trei persoane cu care lucrez. Dar asta nu ne da înapoi. Ne gândim cum sa facem parteneriate, sa-i scoatem din locuinţele protejate pe cei pe care îi putem salva şi sa le dam o şansa la viaţa”, a completat Cristiana Bucur, directorul DGASPC Dâmboviţa.
O mai bună protecţie a copiilor în Dâmboviţa
Date: