Având în vedere că ne apropiem de sărbătorile pascale şi urmează să achiziţionaţi produse necesare preparării bucatelor tradiţionale pentru masa de Paşte, pentru a vă proteja sănătatea şi a fi în siguranţă, vă recomandăm să fiţi extrem de vigilenţi şi să urmăriţi cu atenţie recomandările OpC.
Carnea de miel
- Cumpăraţi numai din măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe;
- Carnea trebuie să prezinte ştampila sani-tară-veterinară;
- Carnea să fie elastică şi să nu prezinte suprafaţă lipicioasă şi urât mirositoare;
- Carnea achiziţionată se va transporta în condiţii igienice, cât mai repede, şi se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv 0 – 4 grade C.
- Peşte
- La cumpărare, verificaţi dacă peştele proaspăt prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenuşie sau brună – în aceste cazuri peştele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră;
- Peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţă, fiind parţial acoperit de gheaţă.
- Ouă
- Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă;
- La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul;
- Verificaţi data durabilităţii minimale care este înscrisă pe ambalaj, în cazul ouălor ambalate sau pe un afiş, împreună cu alte informaţii precum categoria de calitate, categoria de greutate, o menţiune a metodei de creştere etc.
Vopsea de ouă - Cumpăraţi vopsea de ouă numai din locuri autorizate;
- Urmăriţi încadrarea produsului în data durabilităţii minimale.
- Atenţie! La vopsirea ouălor, nu utilizaţi vopseaua pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele poate prezenta pericol pentru sănătate.
Produse de patiserie - Cumpăraţi produse numai din locuri autorizate;
- Spaţiile de comercializare trebuie să fie în permanenţă curate şi bine întreţinute;
- Produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate în termen de 24 ore de la data fabricaţiei (acestea fiind scutite de indicarea datei durabilităţii minimale);
Vin - Cumpăraţi produse numai din locuri autorizate;
- Nu vă lăsaţi „ademeniţi” de vânzătorii din pieţe sau din alte locuri neautorizate care comecializează produsele în recipiente PET refolosite, care vă oferă degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi „calitatea naturală” a produsului;
- Verificaţi etanşeitatea recipientelor.
SFATURI PENTRU CONSUMATORI - La cumpărarea produselor din carne acordaţi atenţie deosebită la aspectul produsului, atât exterior, cât şi în secţiune, dacă este posibil; Nu achizitionaţi produsele la care suprafaţa este mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, consistenţă nespecifică sortimentului, cu grăsime acumulată sub membrană, aspect de vechi;
- Urmăriţi modul de etichetare al produselor din carne, nu cumpărati produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilităţii minimale/ datei limită de consum şi a ingredientelor alergene;
- Refuzaţi produsele din carne pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare;
- Refuzaţi produsele din carne pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită;
- La cumpărarea produselor alimentare şi, implicit, a produselor din carne, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs;
- Nu cumpăraţi produse din carne din locuri neautorizate – comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achizitionaţi un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să vă afecteze sănătatea.