In perioada 6-9 octombrie 2014, aproximativ 6.000 de reprezentanţi ai regiunilor şi oraşelor din Europa se vor reuni la Bruxelles pentru cea de-a 12-a ediţie anuală a evenimentului OPEN DAYS, pentru a face schimb de puncte de vedere privind modul de a transforma politica reformată de coeziune a UE într-o realitate pentru crearea de locuri de muncă şi pentru creşterea economică. Reforma a fost lansată şi condusă de comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn. Reforma a transformat politica într-un instrument de investiţii modern şi axat pe rezultate pentru toate regiunile europene şi a concentrat cea mai mare parte a resurselor în sectoare-cheie, cum ar fi inovarea, competitivitatea IMM-urilor, tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) şi trecerea la o economie cu emisii scăzute de carbon.
OPEN DAYS – Săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor, eveniment organizat în comun de Comisia Europeană şi de Comitetul Regiunilor, reprezintă o platformă foarte utilă pentru discuţii şi dezbateri privind modul în care strategiile de investiţii ale statelor membre vizând finanţarea regiunilor de către UE vor contribui la atingerea obiectivelor europene şi vor determina reluarea creşterii economice a regiunilor. Acordurile de parteneriat şi programele operaţionale sunt în prezent analizate de serviciile Comisiei pentru a se asigura că există un plan realist şi eficient pentru a obţine rezultate maxime din această finanţare.
Inainte de eveniment, comisarul Hahn a declarat: „Ediţia din acest an a evenimentului OPEN DAYS este o ocazie importantă pentru regiuni şi oraşe de a analiza modalităţile prin care pot să profite cel mai bine de oportunităţile pe care le oferă politica noastră reformată de coeziune. Trebuie să ne asigurăm că utilizarea planificată a fondurilor investite de UE în statele membre va contribui la îndeplinirea obiectivelor strategiei Europa 2020, astfel cum s-a preconizat. În acordurile de parteneriat şi în programele operaţionale pentru perioada 2014-2020 pe care le-am văzut până în prezent, este evidentă în mod clar o trecere la realizarea de investiţii în „economia reală”. Aceasta înseamnă sprijin pentru IMM-uri, cercetare şi dezvoltare, inovare, pentru măsuri vizând piaţa muncii, educaţie, lupta împotriva sărăciei şi, bineînţeles, pentru o economie cu emisii reduse de carbon. Trebuie să ne asigurăm că toate regiunile din întreaga Europă cresc într-adevăr „împreună” şi că această creştere se bazează pe strategii atent planificate şi favorabile incluziunii, care să pregătească terenul pentru competitivitatea viitoare.”
Preşedintele Comitetului Regiunilor, domnul Lebrun, a afirmat: „Regiunile şi oraşele din UE au fost responsabile pentru o treime din cheltuielile publice în ultimii câţiva ani. Evenimentul OPEN DAYS va oferi celor care aplică politica de coeziune prilejul de a face schimb de cele mai bune practici, permiţându-le să supună atenţiei factorilor de decizie punctele lor de vedere. Această abordare face parte din angajamentul nostru de a preveni orice întârziere în punerea în aplicare a măsurilor care sunt de cea mai mare relevanţă pentru comunităţile noastre şi de a promova partajarea celor mai eficiente soluţii în întreaga Europă”.
Sub deviza „Crescând împreună – Investiţii inteligente în slujba cetăţenilor”, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi regionale din UE se vor întâlni cu experţi, cu factori de decizie şi cu practicieni din sectoarele public şi privat. Un subiect-cheie în cadrul evenimentului va fi consolidarea capacităţii instituţionale a autorităţilor naţionale, care, potrivit celui de-al şaselea raport privind coeziunea publicat în iulie 2014, va beneficia în perioada 2014-2020 de o creştere a investiţiilor cu 70%, reflectând importanţa crescândă a bunei guvernanţe, pentru a se asigura utilizarea eficientă a resurselor publice.
In acordurile de partene-riat – dintre care 16, dintr-un total de 28, au fost deja adoptate – se pot identifica tendinţe încurajatoare în ceea ce priveşte investiţiile planificate ale UE pentru a sprijini inovarea şi întreprinderile mici, precum şi o creştere a utilizării instrumentelor financiare. Deosebit de important, se estimează că investiţiile vizând eficienţa energetică şi sursele regenerabile de energie vor ajunge până la 38 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul sumelor investite în economia cu emisii reduse de carbon în perioada 20072013.
Cu un buget total de circa 352 de miliarde de euro pentru perioada financiară 20142020, politica de coeziune va juca un rol vital în domenii-cheie pentru creştere sustenabilă şi pe termen lung, cum ar fi inovarea, sprijinirea IMM-urilor, îmbunătăţirea calificărilor profesionale, incluziunea socială şi energia. Evenimentul OPEN DAYS contribuie la continuarea dezbaterilor şi transformă obiectivele ambiţioase în realităţi.
De asemenea, va fi lansat şi prezentat în cadrul evenimentului un raport privind guvernanţa şi parteneriatele la mai multe niveluri, întocmit de consilierul special al comisarului Hahn, domnul Luc Van den Brande, fost preşedinte al Comitetului Regiunilor.
Câştigătorilor ediţiei din 2014 a concursului de fotografie „Europa în regiunea mea”, proveniţi din Insulele Azore (Portugalia), Letonia şi Lituania, le vor fi înmânate premiile de către comisarul Hahn, miercuri 8 octombrie, ora 11:45, în clădirea Berlaymont.
După o primă ediţie-pilot încununată de succes în 2013, în acest an, în cadrul evenimentului OPEN DAYS, va fi organizat un nou Master Class , care va reuni 30 de doctoranzi şi cercetători aflaţi la începutul carierei în domeniul politicii regionale şi urbane.
Pe lângă seminariile de la Bruxelles, până în decembrie 2014 se vor desfăşura peste 300 de evenimente sub egida „Europa în regiunea mea/oraşul meu”.
Open Days pentru toate oraşele europene
Date: