Cu o activitate neîntreruptă, chiar şi în perioada celor două războaie mondiale, istoria celor 113 ani de viaţă ai Liceului Tehnologic Nucet este o lecţie de demnitate, mândrie şi adaptabilitate permanentă la cerinţele societăţii.
Liceul se prezintă azi ca un complex şcolar, un adevărat campus cu o baza materială modernă – laborator de industrie alimentară, laborator de brutărie – patiserie (dotate prin programul PHARE RO 0108.01 şi RO 0108.03), laborator de gastronomie, sală de sport, 4 terenuri de fotbal – ce faciliteaza dezvoltarea profesională a elevilor. Axându-se pe valori, competenţă şi responsabilitate, şcoala instruieşte tineri pe filiera tehnologică şi pe filiera vocaţională – fotbal (nivel gimnazial şi liceal).
Venind în întâmpinarea nevoii elevului de a fi un adevărat profesionist în meseria aleasă şi de a se integra cu uşurinţă pe piaţa europeană a muncii, şcoala a derulat proiectul de mobilitate Leonardo da Vinci, „Enriching the experience in tourism and food service, in order to better integrate in the European job market”, nr. LLP-LdV/IVT/2013/RO/060.
În cadrul proiectului, 15 elevi de la clasele a X-a şi a Xl-a, domeniul Turism şi alimentaţie, calificarea Tehnician în gastronomie, au participat la un stagiu de practică de două săptămâni în perioada 16.06 – 29.06.2014 în Fethiye, una dintre cele mai luxoase staţiuni din Turcia.
Proiectul, născut din colaborarea Liceului Tehnologic Nucet cu Tourism Trainig Center, Turcia – lider internaţional de programe de turism şi management hotelier, şi-a propus ca obiectiv general achiziţionarea de noi cunoştinţe în domeniul pregătirii profesionale în turism şi alimentaţie în vederea îmbunătăţirii calităţii învăţământului profesional, pentru integrarea rapidă a viitorilor absolvenţi nuceteni pe piaţa forţei de muncă europeană.
Cu un grant acordat de ANPCDEFP în valoare de 39324 euro, proiectul a adus elevilor beneficii imediate:
– participarea la un stagiu de practică de două săptămâni în Fethiye, Turcia, toate cheltuielile elevilor participanţi (taxele pentru paşapoarte, biletele de avion, asigurările medicale, cazarea, masa, banii de buzunar,etc.) fiind acoperite din bugetul proiectului;
– obţinerea certificatului de atestare a competenţelor lingvistice dobândite în urma parcurgerii unui curs de 50 de ore de limbă engleză specific domeniului turism şi alimentaţie; – obţinerea certificatului Europass Mobility ce valideaza competenţele dobândite în urma stagiului de practică, documentul reprezentând un adevărat paşaport de inserţie profesională pe orice piaţă a muncii din Europa.
Pentru Liceul Tehnologic Nucet obţinerea unei finanţări prin intermediul programelor şi proiectelor nu a fost o premieră. Venind în întâmpinarea nevoii elevului de a dovedi flexibilitate şi capacitate de adaptare şi integrare într-o societate dinamică, şcoala a derulat proiectul PHARE RO 0108.01 şi RO 0108.03 – Coeziune economică şi socială, componenta învăţământ profesional şi tehnic, proiect ce a condus la îmbunătăţirea infrastructurii şi creşterea calităţii procesului instructiv-educativ. Din dorinţa de asigura şanse egale la informaţie şi pentru elevii din mediul rural, şcoala a câştigat în cadrul proiectului pentru Învăţământul Rural, granturile „Mai multe informaţii, mai multe şanse”- proiect ce a avut ca obiectiv general asigurarea accesului fiecărui elev la servicii adecvate de orientare şi dezvoltare a carierei prin parteneriatul dintre şcoală şi comunitatea locală şi proiectul „Părerea ta contează” – proiect care a dus la înfiinţarea unui post de radio şcolar. Liceul Tehnologic Nucet s-a implicat în numeroase proiecte şi programe internaţionale: COMENIUS 1 -proiect lingvistic De la agricultură la intercultură. Pachino-Nucet vorbesc aceeeaşi limbă, derulat în parteneriat cu Istituto d’Istruzione Superiore, Pachino -Italia sau Une Europe et des cultures – parteneriat care a permis schimbul de experienţă între elevi ai Liceului Tehnologic Nucet şi Lycee Viticole de Crezancy-Franţa, în vederea unei mai mari deschideri către limbile şi culturile europene. În această perioadă Liceul Tehnologic Nucet derulează în parteneriat cu S.C. CANTUP SRL – lider de parteneriat, S.C. ESTETIC CLAS SRL Şi COLEGIUL ECONOMIC Ion Ghica TÂRGOVIŞTE, proiectul POSDRU ID 140070 – Azi mă formez, mâine muncesc al cărui obiectiv general constă în îmbunătăţirea gradului de inserţie pe piaţa globală a muncii pentru elevii din învăţământul tehnologic prin asigurarea de aptitudini şi oportunităţi sporite pentru participarea la o piaţă a muncii modernă şi flexibilă.
Participând la proiectul de mobilitate Leonardo da Vinci, elevii s-au implicat în mod activ în propriul proces de formare profesională. Prin derularea activităţilor stagiului de practică în Turcia, participanţii au străbătut un întreg parcurs cuprinzând prelucrarea materiilor prime, pregătirea şi montarea prepratelor din bucătăria internaţională, servirea clienţilor utilizând tehnici moderne de servire. Prin relaţionare cu clienţii şi personalul angajat, elevii şi-au cizelat comportamentul şi etica profesională dez-voltându-si în acelaşi timp abilităţile de comunicare în limba engleză, de relaţionare, necesare lucrului într-un restaurant şi hotel de top european, aşa cum a fost cel din Fethiye.
Tematic, proiectul a corelat nevoi profesionale, competenţe lingvistice şi interculturale şi participarea la stagiul de practică al elevilor de la Turism şi alimentaţie din cadrul Liceului Tehnologic Nucet, în Turcia, o ţară renumităpentru serviciile turistice, a venit să „construiască” mai departe şi mai durabil pe o temelie solidă „nascută” pe băncile şcolii, contribuind la desăvârşirea unei pregătiri profesionale rafinate a elevilor şi la conştientizarea acestora de oportunităţile de ocupare a unui loc de muncă, în meseria aleasă, la nivel european.
Director Prof. Gherghe Constantin Director adj. Prof. Nedelcu Rodica
Oportunităţi de integrare pe piaţa europeană a muncii la Liceul Tehnologic Nucet
Date: