Începând cu anul 2013 şi până în 2015, Liceul Tehnologic Petrol Moreni (şcoala coordonatoare) şi Şcoala Gimnazială Nr. 1 Moreni, alături de şcoli din Italia, Polonia, Suedia, Marea Britanie şi Turcia, sunt partenere în cadrul proiectului multilateral „Our small by steady steps together save the 3 E: Environment, Europe and Earth!” – 3E, proiect realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului Învăţare pe Toată Durata Vieţii.
Cea de a patra reuniune de proiect cu elevi şi cadre didactice a avut loc în şcoala parteneră Teknikum din Văxjo, Suedia, în perioada 5-10 octombrie
2014.
Tematica întâlnirii a fost TECHNICAL ARENA – Monitorizarea consumului de energie timp de o săptămână, analiza comparativă a rezultatelor, prezentarea soluţiilor tehnice pentru reducerea consumului de energie din fiecare ţară.
Delegaţia română a fost formată din 8 elevi şi 4 cadre didactice de la cele două şcoli morenare.
Suita de activităţi dedicate realizării produselor finale ale reuniunii a debutat cu prezentarea rezultatelor monitorizării consumului de energie din fiecare ţară parteneră; a fost monitorizat consumul la şcoală şi acasă, în săptămâna 22 – 28 septembrie.
Potrivit informaţiilor oferite de profesoarele Raluca Anghelina, de la Liceul Tehnologic PETROL Moreni Veronica Ionescu, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Moreni, elevii au putut analiza comparativ aceste rezultate, propunând soluţii tehnice pentru reducerea consumului de energie, discutând despre avantajele şi dezavantajele acestora. Pe baza acestei analize fiecare grupă a avut drept obiective finale realizarea unui glosar de termeni uzuali în limbile ţărilor participante, dar şi în limba engleză, precum şi a unui poster, reprezentând modalităţi de reducere a consumului de energie. Fiecare echipă şi-a pus în joc creativitatea şi originalitatea pentru ca produsul final să fie unul deosebit. Profesorii au urmărit şi au ghidat îndeaproape activitatea elevilor. Elevii au participat, de asemenea la o serie de activităţi organizate de gazde sub forma unor ateliere, care au avut ca tematică abordarea unui stil de viaţă durabil; ele au fost organizate şi animate de către elevi suedezi, au avut un aspect ludic şi au pus în valoare creativitatea, ingeniozitatea, cooperarea, calităţi absolut necesare în contextul propus de proiectul
„Save the 3E!”. Astfel, fluxul de
informaţie nu a fost influenţat de prezenţa profesorilor, iar aspectul ludic al activităţilor a creat o atmosferă destinsă, propice comunicării.
Şi pentru că oraşul gazdă a fost decretat cel mai „verde” oraş al Europei, nu se putea încheia reuniunea fără să fie cunoscute realizările deosebite ale autorităţilor, ale cetăţenilor, politicile sustenabile de mediu implementate pentru care Văxjo a meritat acest nobil titlu. Cuvintele cheie ale vizitelor de documentare au fost: trierea şi reciclarea deşeurilor, tratarea apelor uzate, reducerea utilizării combustibililor fosili prin alternativa utilizării biogazului, deci soluţii durabile pentru un mediu curat. Observarea acestor obiective ecologice şi informarea cu privire la rolul lor important pentru întreaga zonă din jurul oraşului au constituit o lecţie importantă oferită de autorităţile suedeze, despre protecţia reală a mediului înconjurător, dezvoltare durabilă, îmbunătăţirea calităţii vieţii, lecţie care şi-a pus amprenta în mod sigur asupra tuturor celor prezenţi şi care ne-a făcut să realizăm cât de importante sunt acestea şi cum se repercutează în mod direct asupra stilului de viaţă suedez. Este cu adevărat un exemplu de urmat.
Opt elevi din Moreni au mers la o reuniune de proiect Comenius în Suedia
Date: