După ce a fost adoptat de Senat, proiectul de lege privind extinderea ordinului de protecție va ajunge la Camera Deputaților, în acest caz for decizional. Iniţiativa legislativă este menită să extindă ordinul de protecţie la toate formele de violenţă fizică, dar şi psihică, cum ar hărţuirea online, apelurile telefonice multiple, urmărirea şi nu este obligatoriu ca agresorul să fie membru de familie.
„La nivel naţional, până la 1 septembrie, au fost emise 8.629 de ordine de protecţie provizorii şi 7.814 de ordine de protecţie. Cu toate acestea, sunt foarte multe femei, care, de frică sau din alte motive, nu au curaj, aleg să-şi ducă suferinţa acasă, singure, tăcute şi în durere”, a declarat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, într-o conferință de presă.
De precizat că , în România, se înregistrează 160 de cazuri de violenţă domestică pe zi. La nivel naţional, până la 1 septembrie, au fost emise 8.629 de ordine de protecţie provizorii şi 7.814 de ordine de protecţie. Potrivit ministrului liberal al Justiției, Alina Gorghiu, iniţiativa legislativă cuprinde următoarele măsuri față de agresor:
- evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună;
- obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime faţă de victime
- obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere;
- interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic;
- instanţa poate dispune şi obligarea agresorului să urmeze consiliere psihologică, psihoterapie şi poate recomanda internarea voluntară sau, după caz, poate solicita internarea nevoluntară;
- în cazul în care agresorul este consumator de substanţe psihoactive, instanţa poate dispune, cu acordul acestuia, integrarea acestuia într-un program de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri;
- agresorul va plăti cheltuielile de judecată.