Ordonanța de urgență anti-plastic

Date:

Ordonanța de urgență care interzice oficial punerea pe piață a unor produse din plastic de unică folosință, s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, a Guvernului României.
Potrivit documentului, de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență se interzice introducerea pe piață a următoarelor produse din plastic de unică folosință și a următoarelor produse fabricate din materiale plastice oxodegradabile:

  • Bețișoare pentru urechi
  • Tacâmuri – furculițe, cuțite, linguri,
    bețișoare chinezești
  • Farfurii
  • Paie pentru băuturi
  • Agitatoare pentru băuturi
  • Bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane, cu excepția baloanelor de uz industrial sau pentru alte utilizări și aplicații profesionale, care nu sunt distribuite consumatorilor, inclusiv mecanismele acestor bețe
  • Recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care: (a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc,
    fie la pachet; (b) sunt de regulă consumate din recipient; (c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare
  • Recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora
  • Pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.
    Fac excepție următoarele produse din plastic care sunt folosite în domeniul medical: bețișoarele de urechi, agitatoarele pentru băuturi, paiele din plastic de unică folosință; bețișoarele din plastic de unică folosință utilizate de un prestator de servicii medico-legale sau în scopuri științifice (diagnostic, educațional sau în cercetare); paiele de plastic de unică folosință.
    Ce va scrie
    pe ambalajul tampoanelor sau șervețelelor umede
    La data intrării în vigoare a ordonanței ordonanțe anumite produs din plastic de unică folosință introduse pe piață, trebuie să poarte un marcaj clar, lizibil și care nu
    se poate șterge, plasat pe ambalajul acestuia sau direct pe produs, care informează consumatorii cu privire la opțiunile de gestionare a deșeurilor pentru produs sau mijloacele de eliminare a deșeurilor care trebuie să fie evitate pentru produsul respectiv. De asemenea trebuie să se precizeze prezența materialelor plastice în componența produsului și impactul negativ asupra mediului rezultat din aruncarea produsului sau din alte mijloace necorespunzătoare de eliminare a produsului.
    Produsele care intră în această categorie:
  • Absorbante, tampoane igienice și apli-catoare de tampoane
  • Șervețele umede, și anume șervețele preumezite de îngrijire personală și de uz casnic
  • Produse din tutun cu filtre și filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun
  • Pahare pentru băuturi
    Directiva europeană (2019/904) privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului a intrat în vigoare din data de 3 iulie 2021. Actul normativ trebuia transpus în legislația țărilor UE până la această dată.
    Atenție! Proiectul de ordonanță NU se aplică momentan. Acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

După „gerul Bobotezei”, la Târgoviște au înflorit ghioceii!

Pentru al doilea an consecutiv, la Târgoviște primii ghiocei...

ITM Dâmbovița: Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați

Pe parcursul trimestrului IV al anului 2024, Inspectoratul Teritorial...

Anvelopele de iarnă, siguranța pe drum în sezonul eece

În contextul condițiilor meteorologice din sezonul rece, Registrul Auto...