Doi pădurari dâmboviţeni sunt cercetaţi penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de braconaj cinegetic. Cei doi pădurari, unul din comuna Brăneşti, iar celălalt din oraşul Pucioasa, au luat parte la o vânătoare ilegală de mistreţi, împreună cu alţi trei complici. Fapta celor doi pădurari a fost descoperită de oamenii legii atunci când unul dintre pădurări, cel din Pucioasa, a fost prins cu mistreţul tranşat, în portbagajul unui Suzuki. Poliţştii deţineau informaţia că cei doi pădurari braconieri şi alţi trei indivizi au vânat ilegal în Fondul de vânătoare 14 Bezdead. Din informaţiile pe care le deţinem, se pare că cei doi pădurari şi complicii lor au mers la vânătoare, după care mistreţul a fost tranşat la locuinţa pădurarului din Brăneşti. După cum era normal, prada a trebuit împărţită frăţeşte şi pădurarul din Pucioasa a luat o parte din carne şi a plecat spre casă. Pe drum a fost oprit de poliţştii care au dat peste o parte din mistreţ. În portbagajul autoturismului au fost găsite mai multe pungi în care se aflau aproximativ 50 de kg de carne de porc mistreţ şi căpăţâna. Carnea a fost confiscată, cinci arme de vânătoare şi două autoturisme au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor. Armele prezumtivilor braconieri au fost ridicate şi urmează să fie supuse unei expertize balistice de către experţi din cadrul IJP Dâmboviţa. Totodată, întreaga cantitate de carne care a fost confiscată de poliţişti şi trimisă către analiză, la laboratorul DSVSA Dâmboviţa, pentru a se stabili cu exactitate data de când provine. Chiar dacă prezumtivilii braconieri susţin că acea carne provine de la un mistreţ vânat legal în baza unei autorizaţii de recoltă din data de 14 februarie, cu o zi înainte să se închidă sezonul la mistreţ. Probele pe care le deţin anchetatorii arată clar că mistreţul a fost vânat ilegal joi seară, 21 februarie, în Fondul de vânătoare 14 Bezdead. Contactat telefonic, directorul DSVSA Dâmboviţa, Sandu Tolea, ne-a confirmat faptul că respectiva cantitate de carne de mistreţ confiscată de poliţişti încă se află în procesul de analiză şi numai în momentul când va fi emis buletinul de analiză se va pronunţa: „Carnea a sosit la DSVSA Dâmboviţa, în laborator, vineri, în jurul orei 16:00. Sâmbătă colegii mei au fost acolo, dar nu putem să oferim nicio informaţie până nu se emite buletinul oficial de analiză, pentru că sunt încă anumite probe puse în lucru”, a afirmat Sandu Tolea.
Dacă este vorba de braconaj, AJVPS Dâmboviţa va cere despăgubiri
După cum arată probele anchetatorilor, mistreţul se pare că a fost vânat joi seară, în Fondul de vânătoare 14 Bezdead, ce aparţine Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Dâmboviţa. Un lucru care trebuie menţionat din capul locului şi ne-a fost confirmat şi de reprezentanţii AJVPS Dâmboviţa este că sezonul la mistreţi s-a închis pe data de 15 februarie. Conform legii, pe 15 februarie se încheie sezonul de vânătoare cu goană la mistreţi, ceea ce înseamnă că vânătorii nu mai pot ieşi în teren în perioada următoare la această specie. Mai mult, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Dâmboviţa, Florin Stan, ne-a declarat că, dacă ancheta poliţiştilor va scoate la iveală că este vorba de braconaj, după cum este normal, asociaţia va cere despăgubiri: „Sezonul la mistreţ, oficial, s-a închis pe data de 15 februarie. Oficial nu mi-a comunicat nimeni despre acest incident, însă am auzit şi eu nişte zvonuri. Cert este că pădurarii nu sunt angajaţii noştri. Vreau să vă menţionez că aceste grupe în sezon au vânat mai mulţi mistreţi. Fondul de vânătoare 14 Bezdead ne aparţine, de asemnea avem şi în zona Brăneşti, dar dacă s-a întâmplat, ar trebuie să se identifice cu exactitate zona, pentru că noi suntem la limită şi cu alte fonduri de vănătoare. Cert este că, dacă mistreţul a fost vânat atât în sezon, cât şi în extrase-zon fără autorizaţie de recoltă, clar este vorba de braconaj. Totodată, ne vom constitui parte civilă dacă se constată că e braconaj”, ne-a declarat directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Dâmboviţa, Florin Stan.
O altă ipoteză, mistreţul pregătit
pentru Balul Vânătorilor
Din alte surse am aflat că cei doi pădurari susţin cu tărie că nu au nicio vină în acest caz. Ba, mai mult, pădurarii susţin că ei nu au vânat nici un mistreţ, ci doar au fost solicitati de un alt vănător din oraşul Fieni să vină să ia mistreţul de la el şi să-l pregătească pentru Balul Vânătorilor, care are loc pe data de 2 martie. Mai clar, pădurarul din Pucioasa a fost chemat de vânătorul din Fieni, care avea mistreţul ţinut în cârlig, să-l ia şi să-l ducă la pădurarul din Brăneşti pentru a-l pregăti. Toate aceste lucruri se vor lămuri în urma anchetei care este în curs de desfăşurare.
Doi pădurari şi alţi trei complici sunt suspectaţi că au vânat ilegal un mistreţ
Date: