Parlamentul a aprobat tarifele la energia electrică și gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2023

Date:

Camera Deputaților, for decizional în acest caz, a votat cu unele amendamente ordonanța prin care sunt reglementate tarifele la energia electrică, începând cu 1 ianuarie 2023. Potrivit actului normativ votat în Parlament, de la 1 ianuarie 2023, încadrarea în plafoanele de preț se va face prin raportare la consumul din fiecare lună, nu la cel mediu lunar din anul anterior (2021), cum prevedea vechea legislație. Astfel, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025, noile prețuri plafonate vor fi de maximum 0,68 lei/kWh pentru clienții casnici al căror „consum lunar” (nu „consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021”, cum este cazul facturării până la finalul acestui an) este cuprins între 0-100 kWh și de maximum 0,80 lei/kWh pentru clienții casnici al căror „consum lunar” (nu „consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021”, cum este cazul facturării până la finalul acestui an) este cuprins între 100,01 și 255 kWh.

 Beneficii pentru clienții casnici:

– rămâne tariful plafonat la maxim 0,68 lei/kWh, la un consum mai mic de 100 kWh/lună, indiferent de consumul mediu lunar din trecut.

-dacă depășesc 100 kWh, li se va aplica, în continuare, tariful de maxim 0,80 lei/kWh pentru tot consumul de până în 255 kWh.

-exceptați de la trecerea la un plan tarifar superior sunt cei care folosesc acasă aparatură medicală pentru tratament, familiile cu minim 3 copii minori (sau care urmează o formă de învățământ) și cele monoparentale.

-clienții casnici care vor consuma între 255-300 kWh vor avea un tarif de maxim 1,30 lei/kWh doar pentru ce depășește 255 kWh.

-dacă consumatorul casnic depășește 300 kWh, atunci va plăti maxim 1,30 lei/kWh pentru tot consumul.

Consumatorii non-casnici vor beneficia de un tarif plafonat la maxim 1 leu/kWh, pentru 85% din consumul realizat, iar restul de 15% va fi facturat cu maxim 1,30 lei/kWh. Această grilă este aplicabilă: IMM-urilor din orice domeniu; operatorilor economici din industria alimentară, pescuit ori agricultură; unităților medicale ori de învățământ; furnizorilor de servicii sociale; operatorilor de utilități publice; autorități și instituții publice, entităților care prestează un serviciu public și sunt conduse/coordonate/controlate de autorități ale administrației publice; lăcașurilor de cult și companiei Metrorex.

Toți ceilalți consumatori non-casnici vor fi tarifați cu maxim 1,30 lei/kWh.

Pentru gaze, au rămas nemodificate tarifele plafonate la maxim 0,31 lei/kWh (aplicabil consumatorilor casnici) și la 0,37 lei/kWh (pentru non-casnici), cu câteva noi excepții pentru cei din urmă. Pot beneficia de tariful de 0,37 lei/kWh: parcurile industriale, producătorii de energie termică și toți consumatorii non-casnici care au un consum sub 50.000 MWh/an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Cum sa gasesti cea mai buna solutie de transport cand vii in tara

Daca ai planificata o calatorie in tara, serviciile de...

Explozie în comuna dâmbovițeană Vișina 

Pompierii au fost solicitați să intervină în cazul unei...