Sâmbătă, 28 martie, la ora locală 20:30, s-a marcat Earth Hour (Ora Pământului), cea mai mare mişcare voluntară de mediu din istorie. Pentru prima dată în istoria mişcării însă, toate evenimentele au avut loc exclusiv online. Mai mulţi artişti din România s-au alăturat mişcării internaţionale, pentru a -i ajuta pe cei de acasă în această perioadă să se simtă mai puţin izolaţi. Fie că citesc, cântă sau organizează vizionarea unui film, mesajul lor este acelaşi: indiferent de graniţe geografice, de fus orar, de distanţarea socială, nu suntem singuri – nici acum, nici atunci când luptăm pentru protejarea naturii.
Astfel, odată cu stingerea luminii de la ora 20:30, timp de o oră, WWF-România a îndemnat românii să se conecteze online alături de artiştii care au transmis de acasă.
Istoria evenimentului
Prima ediţie a evenimentului a avut loc în 2007, la Sydney, în Australia, înregistrându-se participarea a 2,2 milioane de oameni. Ediţiile următoare au implicat tot mai multe persoane, ajungându-se în prezent la milioane de oameni din peste 180 de ţări şi teritorii. Ora Pământului a devenit un catalizator pentru impactul pozitiv asupra mediului, determinând schimbări legislative majore prin valorificarea puterii oamenilor. Evenimentul se remarcă pentru implicarea şi contribuţiile aduse, printre altele, când a cerut o nouă legislaţie pentru protecţia pădurilor din Rusia, când a mobilizat sprijinul public pentru crearea unei zone marine protejate de 3,5 milioane de hectare in Argentina, când a făcut posibilă plantarea a 17 milioane de copaci în Kazahstan, când a susţinut interdicţia pentru utilizarea plasticului în Ecuador, potrivit postării directorului pentru politicii internaţionale de biodiversi-tate, WWF – Germania, Giinter Mitlacher, pe lat-est.earthhour.org/global-action. De-a lungul timpului, la nivel mondial, organizatorii au marcat acest eveniment prin stingerea luminilor pentru o oră în construcţii emblematice: cele mai înalte turnuri gemene, Petronas Twin Towers, din Kuala Lumpur (Malayezia); Sfinx şi Marile Piramide ale lui Giza (Egipt); cel mai înalt turn din lume (829 metri, 200 de etaje) construit în Dubai, Burj Khalifa; la Moscova, clădirile din jurul Pieţei Roşii, Muzeul Istoriei, magazinul GUM, catedrala Vasili Blajenîi şi o parte din incinta Kremlinului; la Paris, Turnul Eiffel, Primăria, Catedrala Notre-Dame, Arcul de Triumf şi Piaţa Concordiei; la Lisabona, Turnul Belem şi Mănăstirea Jeronimos; la Londra, Palatul Westminster, Palatul Buckingham, Turnul Londrei; Fântâna din Geneva, catedralele dinLausanne şi Fribourg, castelul din Chillon etc În fiecare an, în penultimul sau în ultimul weekend al lunii martie, în jurul datei când sunt marcate echinocţiile de primăvară sau de toamnă în nordul şi, respectiv, sudul emisferei (ceea ce reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare în ambele emisfere), milioane de oameni din lumea întreagă sting luminile timp de o oră, alăturându-se evenimentului de mediu „Earth Hour”, un simbol ce exprimă grija faţă de planetă, potrivit ora-pamantului.ro/wwf-si-earth-hour.
Participare digitală la marcarea Orei Pământului
Date: