PARTICIPĂRILE INTERNAŢIONALE ŞI NAŢIONALE ALE TEATRULUI TONY BULANDRA LA ÎNCEPUTUL STAGIUNII 2016-2017

Date:

teatruDupă încheierea cu succes a stagiunii 2015-2016, în timpul căreia Teatrul Tony Bulandra a realizat 9 premiere, s-a bucurat de prezenţa a 10 spectacole invitate ale unor instituţii de teatru de prestigiu din ţară şi din străinătate, a găzduit expoziţii, concerte şi lansări de carte şi a organizat pentru a Vl-a oară BABEL F.A.S.T., acum este onorat să culeagă rodele acestor activităţi; datorită dezvoltării organiza-ţionale şi artistice intense, teatrul din Târgovişte este invitat să participe la începutul stagiunii 20162017 la nu mai puţin de 7 festivaluri internaţionale şi 3 întâlniri de interes strategic pentru colaborările cu parteneri străini.
O parte din echipa de organizare a Festivalului lnter-naţional al Artelor Spectacolului Târgovişte BABEL, care a avut loc în perioada 4 – 12 iunie 2016, a fost invitată să participe la Festivalul Internaţional de Teatru de Stradă din Cracovia – 29. ULICA (Polonia). În perioada 7 – 10 iulie aceştia vor putea avea un schimb de bune practici cu echipa organizatorică a festivalului polonez, şi vor viziona spectacole care ar putea participa anul viitor şi în BABEL. Teatrul de stradă polonez este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune de acest gen din lume, iar festiva-lulul ULICA adună timp de 4 zile cele mai importante companii de stradă din Polonia, precum şi câteva companii din străinătate, facilitând şi creare de parteneriate şi colaborări între participanţi.
Următoarea întâlnire stra-tegică pentru echipa Teatrului Tony Bulandra va avea loc între 24 şi 27 iulie, la Veneţia, unde vor participa reprezentaţi ai fiecărui partener din cadrul proiectului finanţat prin Programul Europa Creativă, Shakespeare in and beyond the Ghetto. Discuţiile se vor concentra asupra următorilor paşi pe care fiecare dintre cei 6 parteneri îi va avea de realizat pentru a pune în aplicare proiectul care are ca scop adresarea unor probleme legate de coexistenţă, schimb şi conflict între diverse grupuri etnice şi religioase, printr-o producţie artistică dispersată unui public larg şi cât mai diversificat. Proiectul este condus de Universitatea Ca’Foscari din Veneţia şi are parteneri instituţii şi organizaţii din Italia, Marea Britanie, Germania şi România.
La începutul lunii august, spectacolul Romeo şi Julieta, după William Shakespeare, în regia Irinei Niculescu, a cărui premieră a avut loc la sfârşitul stagiunii trecute, a fost invitat să participe la Festivalul Shakespeare din Polonia. Aflat la cea de-a XVII-a ediţie, acest festival este iniţiatorul ideii de realizare a Reţelei Internaţionale al Fes-tival-urilor Shakespeare din Europa, aceasta fiind fondată la Gdansk, oraşul unde teatrul din Târgovişte va susţine o reprezentaţie între 1 – 3 august. Această participare va fi realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român din Varşovia. Spectacolul Romeo şi Julieta a mai participat anul acesta la Festivalul Internaţional Shakespeare din Craiova, membru al reţelei menţionate anterior.
Un alt spectacol după o piesă de Shakespeare, de data aceasta Othello, în regia lui Suren Shahverdyan va participa între 1 şi 10 octombrie la Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului HighFest din Armenia. Acest festival doreşte să aducă în Yerevan producţii ale unor companii inovative care să prezinte o paletă vastă a diverselor şcoli de teatru din lume.
În acelaşi timp, în data de 10 octombrie, o altă montare a regizorului Suren Shahverdyan, Hitler in Love a fost invitat să participe la Festivalul Internaţional de Monodrame SOLO, din Moscova, Rusia. Creat în 2008, acest festival a găzduit artişti de prestigiu şi este considerat unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru din Rusia şi din lume.
O altă invitaţie a venit din partea Teatrului Naţional din Cluj-Napoca ce organizează Întâlnirile Internaţionale de la Cluj, ce
a dorit prezenţa spectacolului 3 ore după miezul nopţii…, în regia lui Mihai Măniuţiu. Festivalul are ca scop crearea unei platforme de dialog între diverse personalităţi culturale şi iniţierea unei reţele de comunicare între personalităţi teatrale din lume, precum şi realizarea de colaborări şi iniţiative culturale în spaţiul internaţional.
În datele de 18 şi 19 octombrie, artiştii teatrului rămân tot în ţară, de data aceasta la Bucureşti, pentru a onora invitaţia Teatrului Nottara la festivalul Fest(in> pe Bulevard, cu spectacolul Othello. Intenţia organizatorilor este de a implica mai multe instituţii private şi de stat, din ţară şi din străinătate, în ideea de a realiza un program internaţional de ţinută şi cu teme de actualitate.
Othello este invitat şi în Algeria, în perioada 23 – 29 octombrie, la Festivalul Internaţional de Teatru din Adrar Nights of Sahara. Astfel că, pentru prima dată, artiştii teatrului vor avea ocazia de a juca în deşertul Sahara şi a de a cunoaştea cultura teatrală a acestei regiuni.
Ultima plecare din toamnă a teatrului târgoviştean va fi la Seul, în Coreea de Sud, unde spectacolul Furtuna, de A.N. Ostrovski, în regia lui Dumitru Acriş, a avut onoarea de a fi invitata la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Experimental din Seul Theatre Bomb Festival desfăşurat în perioada 17 – 27 noiembrie 2016. Scopul principal al festivalului este de a aduce publicului coreean teatru experimental de calitate şi de a crea reţele teatrale globale. Astfel că, în perioada 20 – 25 noiembrie, managerului Teatrului Tony Bulandra, regizorul Mc Ranin, a fost invitat să participe la Conferinţa Mondială a Directorilor de Festival, ce se va desfăşura sub Theatre Bomb Festival, iar în 25 şi 31 noiembrie, artiştii din spectacolul Furtuna vor susţine 6 reprezentaţii, pe parcursul a 4 zile. Festivalul este organizat de Asociaţia Teatrală din Seul.
Teatrul Tony Bulandra anunţă şi prima premieră a stagiunii , spectacolul Trei Surori, de A.P. Cehov, în regia lui Aleksandar Ivanovski, ce va avea loc la Teatrul Nottara din Bucureşti, la începutul lunii noiembrie.
Teatrul târgoviştean este onorat de invitaţiile la aceste evenimente de importanţă internaţională, care atestă succesul şi dezoltarea artistică din ultimii ani. Această instituţie devine un punct de reper în lumea teatrului şi continuă să aducă publicului evenimente de o înaltă valoarea culturală.
Alexandra Popa, PR Teatrul Tony Bulandra Târgovişte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

După „gerul Bobotezei”, la Târgoviște au înflorit ghioceii!

Pentru al doilea an consecutiv, la Târgoviște primii ghiocei...

ITM Dâmbovița: Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați

Pe parcursul trimestrului IV al anului 2024, Inspectoratul Teritorial...

Anvelopele de iarnă, siguranța pe drum în sezonul eece

În contextul condițiilor meteorologice din sezonul rece, Registrul Auto...