Pe 24 iunie este sărbătorită Ziua Universală a IEI. La loc de cinste, în casa fiecărui român, ar trebui să se afle cămaşa din pânză sau borang-ic cu broderie, care era purtată cu mândrie în zilele de sărbătoare. Tot astăzi se serbează şi Sânzienele. Ziua de sânziene simbolizează mijlocul verii şi acum se ghiceşte cum vor fi recoltele.
Sânzienele reprezintă un cult al soarelui, rămas din perioada dacilor. Reper identitar, ia este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene.
Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar şi ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămăşii populare femeieşti. Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificaţii, ia a stârnit întotdeauna fascinaţie. Nu întâmplător, Henri Matisse a reprodus ia în cunoscuta pictură ‘”La blouse roumaine”, iar Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodor-escu-Sion au surprins frumuseţea şi varietatea cămăşii populare feminine în tablourile lor. Ziua Universală a Iei a debutat la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”, fiind preluată cu succes de comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe, din 48 de ţări.
Institutul Cultural Român propune, ca în fiecare an, un exerciţiu amplu de recuperare a iei în spaţiile culturale în care îşi are reprezentanţele şi în comunităţile româneşti, având drept miză familiarizarea publicului internaţional cu ia tradiţională şi cu multiplele interpretări actuale ale acesteia.
Pe 24 iunie sărbătorim Ziua Universală a Iei, simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc
Date: