Pedeapsă cu închisoare pentru deschiderea, pe o reţea de socializare, a unui cont cu datele altei persoane!

Date:

O decizie a înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ar putea pune capăt calomniilor şi falsurilor răspândite pe reţelele de socializare.Deschiderea pe o reţea de socializare a unui cont pe numele altei persoane şi postarea de informaţii, fotografii şi imagini video pe acel cont, fără acordul persoanei respective, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare între 1 an şi 5 ani, a stabilit ICCJ.
ICCJ a fost sesizată de Curtea de Apel Braşov pentru pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, într-un dosar în care un bărbat a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 8 luni închisoare pentru şantaj, fals informatic şi violarea vieţii private, după ce a deschis un cont fals pe o reţea de socializare şi pe un site pentru adulţi, unde a postat fotografii şi filmuleţe compromiţătoare.
La judecarea apelului, judecătorii de la Curtea de Apel Braşov au decis sesizarea înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu pronunţarea unei chestiuni de drept: „Dacă fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului (reţea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deţinătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date reale vizând această persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.) realizează condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul Penal.”
Instanţa supremă a decis în acest caz că este infracţiune fapta unei persoane de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare pe numele unei alte persoane, fără acordul acesteia.
„Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”, se arată în hotărârea ICCJ. Conform Codului penal, infracţiunea de fals informatic se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Reduceri de până la 40% pe CumparLike.ro de Valentine’s Day

Când dragostea se răspândește online, iar un like sau...

Șoferi surprinși la volan sub influența alcoolului în județul Dâmbovița

Nu scapă nimeni, polițiștii din Dâmbovița fac controale drastice...

La Produlești, flăcările au cuprins un autoturism și vegetația uscată

Localitatea Produlești, județul Dâmbovița, a fost scena unui incendiu...