De la 1 octombrie a intrat în vigoare Legea nr. 125/2014 referitoare la scutirea de plată a pensionarilor care au încasat bani în plus în urma calculelor eronate realizate de angajaţii statului.
Vor fi iertaţi pensionarii care au încasat bani în plus de la stat în urma calculelor eronate realizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Mai mult, statul va restitui şi sumele provenite din debitele deja recuperate. Acestea nu vor fi încărcate de dobânzi, penalităţi sau majorări de întârziere. Restituirea se va face doar pe baza cererilor depuse de pensionari, nedepunerea cererii atrăgând nerestituirea sumelor.
Pensionarii trebuie să depună o cerere la casa judeţeană de pensii, la casa de pensii din Bucureşti sau, după caz, la casele de pensii sectoriale (a MApN, MAI sau SRI). Casa Naţională de Pensii a anunţat că sumele care au fost recuperate de la pensionari, începând cu data de 1.01. 2011, vor fi restituite eşalonat, pe o perioadă de 5 ani calendaristici, începând cu 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale. Dacă însă din drepturile de pensie pe luna octombrie s-au operat reţineri cu titlu de debit, aceste sume vor fi restituite automat de casele de pensii în luna noiembrie 2014.
În situaţiile în care debitele constituite sunt din vina dovedită a pensionar- ilor, restituirea nu are loc. Mai exact, dacă pensionarii au folosit documente eliberate cu nere-spectarea legii sau au declarat date prin care s-a stabilit eronat cuantumul drepturilor sau perioada de acordare. Deci, aceştia nu vor beneficia de restituirea sumelor.
O altă scutire se aplică şi părinţilor (mamelor sau taţilor) care au încasat indemnizaţiile de creştere a copilului în urma unui calcul eronat realizat de angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. În acest caz, reglementările sunt cuprinse în Legea nr.126/2014, care a intrat în vigoare la sfârşitul lunii septembrie. Acestea prevăd că părinţii care au încasat bani în plus de la stat nu îi vor mai restitui. Şi cei care au dat deja banii şi-i vor primi înapoi. Returnarea se va face tot eşalonat, începând cu 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale.
Pentru a beneficia de scutire sau, după caz, de restituire, părinţii vor trebui să depună o cerere scrisă la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, la care trebuie anexată şi o declaraţie pe proprie răspundere, din care să reiasă că documentele prezentate în vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie pentru creşterea copilului au fost solicitate organelor competente.
Pensionarii sunt scutiţi de datoriile câtre stat
Date: