Marfa mai multor vânzători de petarde şi artificii a fost confiscată de poliţiştii dâmboviţeni în urma unor controale efectuate pe raza judeţului Dâmboviţa, deoarece aceştia nu aveau autorizaţie de comercializare. În total, 20.000 de petarde şi artificii au fost reţinute de poliţişti. Poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au organizat, pe raza municipiului Târgovişte şi oraşului Găeşti, o acţiune pe linia verificării legalităţii operaţiunilor cu obiecte pirotehnice. Cu ocazia acţiunii, au fost constatate patru infracţiuni la Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive. Totodată, ca urmare a neregulilor descoperite, poliţiştii au aplicat opt sancţiuni contravenţionale, în valoare de 8.000 de lei. Ca şi măsură complementară, s-a dispus ridicarea în vederea confiscării a 3.889 de obiecte pirotehnice deţinute ilegale în vederea comercializării. Poliţiştii dâm-boviţeni au continuat activităţile pe linia verificării legalităţii operaţiunilor cu obiecte pirotehnice. Astfel, pe raza oraşului Găeşti, a fost depistat un bărbat, în vârstă de 42 de ani, din comuna Gura Foii, în timp ce deţinea ilegal în vederea comercializării 15.300 de petarde şi 1.456 de artificii. Pe numele bărbatului, poliţiştii au întocmit acte premergătoare cercetării penale pentru nerespectarea prevederilor Legii 126/1995, iar bunurile descoperite au fost ridicate în vederea confiscării.
Spuneţi NU articolelor pirotehnice!
Ca în fiecare an, odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, românii manifestă un interes deosebit în folosirea articolelor pirotehnice, pentru a marca trecerea în noul an. Folosirea în exces a articolelor pirotehnice, mânuirea necorespunzătoare a acestora, precum şi darea spre folosinţă copiilor pot provoca prejudicii grave atât asupra persoanelor (răni, infirmităţi), cât şi asupra mijloacelor fixe sau mobile (incendii, distrugeri). Legislaţia în vigoare prevede că persoanele fizice pot folosi articole pirotehnice numai din categoria I, adică cele care au un nivel de risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil; pentru organizarea jocurilor de artificii cu articole pirotehnice din celalalte categorii este necesar acordul Inspec-toratu-lui pentru Situaţii de Urgenţă, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege. Folosirea articolelor pirotehnice în perioada de iarnă a cunoscut un trend descendent faţă de anii anteriori, fapt confirmat şi de numărul persoanelor care au suferit răni. Până în anul 2006, când M.A.I. a propus modificarea legii, numărul de răniri era de ordinul a două, trei sute de persoane, inclusiv un deces; anul trecut au fost înregistrate la unităţile spitaliceşti doar 11 persoane cu răni uşoare.
Orice operaţiune efectuată fără drept cu articole pirotehnice se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an (Legea nr.126/1995, privind regimul materialelor explozive, a normelor de deţinere, comercializare şi folosire a acestora de către persoanele fizice şi juridice, modificată şi completate de Legea nr. 262/2005). Numai persoanele fizice şi juridice autorizate vor putea comercializa materiale pe bază de amestecuri pirotehnice, doar în perioada 27 – 31 decembrie. Urmăriţi dacă produsele pe care doriţi să le cumpăraţi au înscrise instrucţiunile de mânuire şi folosire în limba română; conformaţi-vă acestor instrucţiuni pentru a evita producerea de accidente ce pot duce la vătămări fizice şi chiar mutilări. Comercializarea în afara perioadei permise se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 6.000 RON. Lipsa autorizaţiei de comercializare, precum şi neavizarea autorizaţiei pe anul în curs se sancţionează contravenţional cu amendă între 2.000 şi 5.000 RON. Vânzarea obiectelor pirotehnice persoanelor sub 18 ani este interzisă şi se sancţionează contravenţional cu amendă între 3.000 şi 60000 RON. Nu folosiţi materialele explozive decât în intervalul 31 dec. – 01 ian., pentru că altfel veţi plăti o amendă între 3.000 şi 6.000 RON.
Peste 20.000 de articole pirotehnice, confiscate de poliţiştii dâmboviţeni
Date: