Plata alocaţiei de susţinere a familiei nu mai este condiţionată de plata taxelor şi impozitelor locale

Date:

taxe si impoziteFamiliile cu venituri reduse care au copii în întreţinere pot primi alocaţia de susţinere şi în cazul în care nu sunt la zi cu plata impozitelor şi a taxelor locale, condiţie care era obligatorie până acum, se arată într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial. Mai mult, plăţile se vor relua din oficiu pentru familiile cărora le-a fost sistat acest drept, inclusiv pentru perioada în care alocaţia a fost suspendată.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 26/2016 pentru modificarea Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 486 din 29 iunie şi se aplică din momentul publicării, aducând modificări în ceea ce priveşte una dintre condiţiile de acordare a acestor ajutoare.
Astfel, de-acum, acordarea alocaţiei pentru susţinerea familiei, de care beneficiază familiile cu venituri reduse care au copii în întreţinere, nu mai este condiţionată de plata impozitelor şi taxelor locale pentru bunurile pe care le deţin în proprietate, aşa cum se întâmpla anterior modificărilor aduse de Guvern cadrului legislativ.
Cu alte cuvinte, legislaţia stabilea până acum că familiile care beneficiau de alocaţia de susţinere aveau obligaţia să îşi achite taxele şi impozitele locale până la 31 martie a fiecărui an, în caz contrar plata acesteia fiind suspendată.
Anul acesta, primul termen pentru plata impozitului pe clădiri, pe terenuri şi pe mijloace de transport este 30 iunie, în loc de 31 martie.
Potrivit unui comunicat al Executivului, începând cu aprilie 2016, pentru circa 3.100 de familii beneficiare a fost suspendată plata alocaţiei pentru susţinerea familiei din cauza faptului că nu şi-au îndeplinit obligaţia plăţii impozitelor şi taxelor locale.
„Aceste familii sunt expuse riscului de excluziune socială, considerent pentru care Guvernul a decis să nu mai condiţioneze plata acestei alocaţii pentru susţinerea familiei de achitarea impozitelor şi taxelor locale”, este precizat în comunicatul Guvernului.
Vă reamintim că alocaţia pentru susţinerea familiei reprezintă o formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în creştere şi îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani. Concret, familiile ale căror venituri lunare pentru fiecare membru sunt mai mici de 530 de lei sunt cele care primesc această alocaţie, care se calculează în funcţie de numărul de copii şi de venitul pentru fiecare membru al familiei.
Mai precis, potrivit prevederilor Legii nr. 277/2010, pentru familiile unde fiecare membru câştigă un venit net mediu lunar de până la 0,40 ISR, adică până la 200 de lei, cuantumul lunar al alocaţiei este stabilit după cum urmează:
• 0,1640 ISR (82 de lei) pentru familia cu un copil;
• 0,3280 ISR (164 de lei) pentru familia cu 2 copii;
• 0,4920 ISR (246 de lei) pentru familia cu 3 copii;
• 0,6560 ISR (328 de lei) pentru familia cu 4 copii si mai multi.
De asemenea, reglementările în vigoare stabilesc şi nivelul alocaţiilor pe care le pot primi familiile unde fiecare membru obţine un venit net mediu lunar care se situează peste 0,40 ISR (200 lei) şi până la 1,06 ISR inclusiv (530 lei). Acestea sunt raportate la următorii indicatori sociali de referinţă:
• 0,1500 ISR (75 de lei) pentru familia cu un copil;
• 0,3000 ISR (150 de lei) pentru familia cu 2 copii;
• 0,4500 ISR (225 de lei) pentru familia cu 3 copii;
• 0,6000 ISR (300 de lei) pentru familia cu 4 copii şi mai multi.
În 2016, valoarea indicatorului social de referinţă a rămas 500 de lei, aşa cum a fost stabilit încă din 2008 prin Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Printre prestaţiile sociale calculate în funcţie de ISR se mai numără şi indemnizaţia de şomaj, alocaţia de stat pentru copii, indemnizaţia pentru creşterea copiilor şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Ce servicii oferă un detectiv particular și cum te pot ajuta?

Când vine vorba de situații delicate care necesitată discreție...

Servicii SEO: Ghid Complet pentru Creșterea Vizibilității Online

Într-o lume digitalizată, vizibilitatea pe internet este esențială pentru...

Cele mai bune saltele pentru dormitor în Moldova

Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea noastră fizică...

Stiluri Elegante pentru Femei – Rochii Hermosa și Pantofi Asortați

Moda modernă oferă o varietate de opțiuni pentru femeile...