Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia a semnat, anul trecut, pe 17 aprilie, la Piteşti, la sediul Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România, acordul de parteneriat privind pachetul integrat de proiecte „POL AUTO MUNTENIA” cu SC RENAULT TECHNOLOGIE ROUMANIE SRL şi SC AUTOMOBILE DACIA SA. Documentul stă la baza constituirii polului de competitivitate în domeniul automobilelor, ce va fi finanţat din fonduri europene nerambursabile. SC RENAULT TECHNOLOGIE ROUMANIE SRL şi SC AUTOMOBILE DACIA SA au identificat oportunităţi de dezvoltare în Constituirea unui pol de competitivitate în domeniul automobilelor cu sprijin financiar ce va fi obţinut în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice 2007 – 2013, Operaţiunea „Dezvoltarea structurilor de sprijin al afacerilor de interes naţional şi internaţional”, precum şi prin disponibilitatea autorităţilor centrale şi locale de a sprijini sectorul auto. Catalizatorii Polului Auto Muntenia sunt: Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Consiliul Judeţean Argeş şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia. În data de 23 ianuarie, la Piteşti, s-a semnat actul adiţional pentru acordul de parteneriat privind pachetul integrat de proiecte al Polului Auto Muntenia, prin care Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia a devenit membră în Consiliul Director. Promotorii constituirii polului de competitivitate în domeniul automobilelor sunt SC Renault Technologie Roumanie SRL şi SC Automobile Dacia SA. În cea de-a doua jumătate a lunii decembrie 2013, Autoritatea de Management pentru POS CCE a aprobat spre finanţare pachetul integrat de proiecte depus de Polul Auto Muntenia, care a obţinut un scor total de 104,5 puncte, în urma evaluării tehnice şi financiare. Proiectele, ce vor primi un sprijin financiar nerambursabil în valoare de 68,5 milioane de lei, sunt următoarele:
– Investiţii nr. 1 „Creşterea capacităţii Automobile Dacia de a răspunde noilor cerinţe ale pieţei prin produse inovative”
– Investiţii nr. 2 „Creşterea capacităţii RTR de a dezvolta vehicule noi inovative şi competitive”
– Proiect CERCETARE „Cercetarea şi dezvoltarea de sisteme electrice, electronice, termice şi tehnologii inovative pentru alternative de mobilitate durabilă, pentru creşterea eficienţei energetice a vehiculelor, în scopul reducerii emisiilor poluante şi îmbunătăţirii confortului termic pentru pasageri”
– Proiect SOFT nr. 1 „Coordonarea, monitorizarea şi raportarea privind implementarea proiectelor şi a strategiei de dezvoltare a Polului Auto Muntenia”
– Proiect SOFT nr. 2 „Pregătirea proiectelor – etapă esenţială în obţinerea fondurilor nerambursabile”
– Proiect SOFT nr. 3 „Management strategic pentru dezvoltarea şi operaţionalizarea polului de competitivitate”
– Proiect SOFT nr. 4 „Elaborarea unei strategii privind dezvoltarea IMM-urilor prin Pol, gestiunea competenţelor şi stimularea resurselor umane din Pol” – Proiect SOFT nr. 5 „Elaborarea strategiei de comunicare şi promovare a Polului şi desfăşurarea activităţilor de comunicare şi promovare identificate prin strategie, inclusiv crearea unui portal/ site
al Polului”.
În perioada următoare se vor semna, la Bucureşti, contractele de finanţare aferente, în prezenţa prim-ministrului Victor Ponta. Este vorba despre patru proiecte de investiţii care urmează să se implementeze în oraşul Titu, iar în Târgovişte, un proiect: „Sunt câteva veşti extraordinar de bune pentru judeţul Dâmboviţa, pentru că fişa primului proiect, unde parteneri sunt Renault Technologie Roumanie SRL, Automobile Dacia SA şi SC Polymont SRL, întreprinderi mari, toate având calitate de parteneri în derularea acestui prim proiect, înseamnă 80.688.712,08 lei, din care valoarea ajutorului nerambursabil este de 30.582.848 lei. Durata de implementare este de 24 de luni, iar locaţia este oraşul Titu, cartier Constantin Brâncoveanu. Este vorba despre o fabrică ce se va construi în următoarele 24 de luni, care va produce echipamente şi dispozitive pentru testarea motoarelor ce se vor monta pe autoturismele produse de cele două companii mari: Renault, respectiv Dacia. Faptul că această fabrică se face la Titu, dincolo de locurile de muncă, înseamnă taxe şi impozite, înseamnă că se creează un complex de producţie pentru autoturisme extrem de important. Centrul Renault este separat de ceea ce vorbim noi acum şi, totodată, înseamnă şanse pentru mari de dezvoltare pentru această zonă. Al doilea proiect foarte important care ne interesează în mod direct are ca parteneri Renault Technologie Roumanie SRL, Universitatea Politehnică Bucureşti, Universitatea din Piteşti, Universitatea „Valahia” din Târgovişte, Automobile Dacia SA, Infim Neon Technologie România, Microelectronica SA. Valoarea proiectului este de 5.605.216 lei, din care 3.088.134 lei este ajutor nerambursabil. Perioada de implementare este 24 luni, iar locaţia este tot oraşul Titu, ca şi în primul caz. Obiectivul proiectului priveşte dezvoltarea activităţii de ce-r-cetare, dezvoltare, inovare a SC Renault Technologie Roumanie SRL, prin intensificarea cooperării între întreprinderile membre ale polului şi universităţi, institute de cercetare – în scopul obţinerii de produse inovative cu valoare adăugată mare, competitive atât pe piaţa naţională, cât şi internaţională. Cel de-al treilea proiect, ce se va implementa tot la Titu, poartă denumirea „Management strategic pentru dezvoltarea şi operaţionalizarea polului de competitivitate”. În cadrul acestuia sunt implicaţi 22 de parteneri, printre care şi Renault Technologie Roumanie de la Titu, dar şi alte societăţi comerciale din judeţele Dâm-boviţa, Argeş, şi din Bucureşti.
Valoarea proiectului este de 1.054.000 lei, din care valoarea ajutorului nerambursabil solicitat, 840.000 lei. Durata de implementare – 24 de luni. Al patrulea proiect se va implementa tot la Titu şi are aceleaşi valori ca şi precedentul.
Un alt proiect, de data asta de software, ca şi celelalte, are valoarea de 844.008 lei, din care 836.680 lei este valoarea nerambursabilă. Locaţia proiectului este în Târgovişte, Bulevardul Libertăţii, Complex cooperaţie nr. 3-5, etaj 2. Are ca obiectiv principal coordonarea şi monitorizarea implementării proiectelor de investiţii.
Dacă adunăm, înseamnă bani enorm de mulţi care vin în judeţul Dâmboviţa şi arată că decizia noastră de a fi parte a acestui Pol a fost una deosebit de bună şi că oraşul Titu reprezintă un pol de creştere economică deosebit de important care va reuşi să atragă investiţii suplimentare în anii care vin”, a declarat Adrian Ţuţuianu, preşedintele CJ Dâm-boviţa. Toate aceste proiecte înseamnă pentru Dâmboviţa noi locuri de muncă.
„POL AUTO MUNTENIA” deschide drumul investiţiilor la Titu şi Târgovişte
Date: