Poliţele facultative pentru locuinţe nu pot fi încheiate fără dovada existenţei PAD-urilor

Date:

Potrivit reprezentanţilor Autorităţii pentru Supraveghere financiară, proprietarii nu pot încheia poliţe facultative fără a face dovada încheierii prealabile a asigurării obligatorii (PAD). În principiu, asigurarea obligatorie acoperă daune provocate de cutremure, inundaţii sau alunegări de teren, iar asigurările facultative acoperă ceea ce excede astfel de daune din punctul de vedere al sumelor oferite ca despăgubire, astfel încât PAD este obligatorie indiferent de existenţa sau inexistenţa asigurării facultative, susţin reprezentanţii ASF. Mai mult, societăţile membre ale PAID şi care pot emite poliţe PAD nu pot încheia asigurări facultative pentru locuinţe fără dovada existenţei unei poliţe de asigurare obligatorie
PAD.
Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor prevede, la Art. 3, că persoanele fizice şi juridice „sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale”. Iar societăţile de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă „nu pot încheia asigurări facultative pentru o locuinţă care nu are încheiată în prealabil o asigurare obligatorie PAD”.
Suma asigurată ce poate fi acordată în temeiul Legii 260, denumită în continuare sumă asigurată obligatoriu, este echivalentul în lei, la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României la data încheierii contractului de asigurare obligatorie a locuinţei, a:
– 20.000 de euro, pentru fiecare locuinţă de tip A;
– 10.000 de euro, pentru fiecare locuinţă de tip B.
Pe de altă parte, Norma nr. 7/2013 privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor arată că proprietarii de locuinţe care au încheiate poliţe de asigurare facultative privind riscurile prevăzute de Legea nr. 260/2008 „au obligaţia de a încheia PAD la data expirării contractelor de asigurare facultativă sau, în cazul asigurărilor facultative multianuale, obligaţia se aplică pentru fiecare aniversare anuală”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Ce servicii oferă un detectiv particular și cum te pot ajuta?

Când vine vorba de situații delicate care necesitată discreție...

Servicii SEO: Ghid Complet pentru Creșterea Vizibilității Online

Într-o lume digitalizată, vizibilitatea pe internet este esențială pentru...

Cele mai bune saltele pentru dormitor în Moldova

Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea noastră fizică...

Stiluri Elegante pentru Femei – Rochii Hermosa și Pantofi Asortați

Moda modernă oferă o varietate de opțiuni pentru femeile...