Poliţiştii dâmboviţeni au o prioritate continuă în ceea ce priveşte prevenirea victimizării copiilor, tinerilor şi prevenirea delincvenţei juvenile

Date:

La sediul Centrului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a avut loc o conferinţă de presă susţinută de şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, comisar şef de poliţie Zepişi Danil. Au partricipat reprezentanţi şi din cadrul altor instituţii importante. Au fost prezentate aspecte privind proiectele de prevenire a delicvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, derulate de poliţiştii dâmboviţeni în anul şcolar 2018-2019. Existând pericolul ca minorii dar şi tinerii să fie atraşi în situaţii periculoase fie din necunoaştere, fie din naivitate, poliţiştii dâmboviţeni au o prioritate continuă în ceea ce priveşte prevenirea victimizării acestora şi prevenirea delincvenţei juvenile, desfăşurând o serie de activităţi specifice, conform planului de acţiune. Astfel, sunt organizate o serie de întâlniri cu elevi, studenţi şi profesorii oferindu-le câteva sfaturi preventive. Întâlnirile poliţiştilor cu copiii şi tinerii sunt interactive, concretizându-se în discuţii libere, captivante, de interes pentru toţi participanţii. Sunt împărţite pliante, fly-ere şi afişe cu mesaje strict legate de această temă.
Pentru a evita evenimente nedorite de niciun părinte şi traumatizante pentru copii, au fost făcute câteva recomandări, care sperăm că-i vor ajuta să se ferească de criminalitate. Furturile, chiar nesemnificative, nu sunt probe de curaj ci, fapte culpabile pedepsite de lege. Să evite prieteniile ocazionale cu persoane necunoscute şi petrecerile cu consum de alcool sau alte substanţe.
Să nu traverseze strada decât pe trecerea de pietoni şi să nu se plimbe cu bicicleta decât în spaţiile special amenajate. Să nu încerce să rezolve un conflict prin violenţă, să apeleze la sprijinul persoanelor care îi pot ajuta: părinţi, profesori, poliţişti. Să conştientizeze faptul că, minorii cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani răspund penal, dacă în urma unei expertize medicale /psihi-atrice se constată că au avut discernământ în momentul săvârşirii infracţiunii.
Pentru prevenirea dispariţiilor de minori, oamenii legii au recomandat copiilor: să nu intre în discuţii cu persoane străine; să nu accepte bunuri, cadouri sau dulciuri de la persoane pe care nu le cunosc; să nu însoţească persoane necunoscute, indiferent de locul unde sunt invitaţi, mai ales dacă locul respectiv este neiluminat; să nu poarte la vedere obiecte de valoare cum ar fi telefonul mobil sau bijuterii; să se adreseze unui poliţist în cazul în care s-a pierdut; să se asigure că ştie numele părinţilor şi numărul de telefon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

REMIZĂ ÎN ANONIMAT

Stadionul Steaua a găzduit, marți seară, ultimul meci al...

VĂTAVU, MULȚUMIT DE PUNCTUL SCOS ÎN GHENCEA

Steaua a remizat, pe stadionul Ghencea, scor 1-1, cu...

CHINDIA SMULGE UN PUNCT PE TERENUL STELEI

Steaua București - Chindia Târgoviște 1-1 (1-0) Stadion: Ghencea. Au marcat:...

Moreni: Se fac înscrieri pentru participarea la Cupa Moș Crăciun, la înot

Copiii din Municipiul Moreni, cu vârsta cuprinsă între 5...
error: Conținutul este protejat!!