Inspectoratul General al Poliţiei Române – Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, în parteneriat cu Groupama Asigurări SA, derulează în perioada mai-iulie 2013, o amplă campanie de conştientizare a cetăţenilor, privind furturile din locuinţe, prin care explică modalităţile în care acţionează infractorii.
Poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Dâmboviţa, au desfăşurat ieri o acţiune în cadrul căreia s-au întâlnit cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari din microraioanele Târgovişte, precum şi cu cetăţeni, explicându-le cum să se ferească de cei care vor să-i înşele sau să le jefuiască locuinţele. De asemenea, au împărţit şi o serie de pliante cu sfaturi şi recomandări de care cetăţenii ar trebui să ţină seama pentru a nu cădea victime infractorilor.
Oamenii legii le-au explicat cetăţenilor modurile de operare folosite de autorii de infracţiuni. Poliţiştii le-au descris târgoviştenilor cele mai cunoscute metode folosite de infractori. S-au referit în principal la metoda distragerii atenţiei (poreclită de poliţişti „metoda Ariel”), prin prezentarea unor produse de curăţat ori detergenţi, a unor servicii de curăţenie şi deratizare, colectarea de materiale feroase şi neferoase, prezentarea sau atribuirea unor calităţi oficiale, oferirea unor ajutoare financiare din partea autorităţilor locale cu titlu gratuit în schimbul înmânării unei fotocopii a cuponului de pensie sau a actului de identitate etc. Au fost expuse, totodată, modalităţile de operare a infractorilor stradali în cazurile cele mai cunoscute de tâlhărie (prin smulgerea de obiecte) ori înşelăciune (metoda „Loz în plic”, metoda „Ghicitului”, „Accidentul”).
Cum să nu devii victimă
Dacă locuiţi la bloc, poliţia vă recomandă:
– Montaţi un interfon la intrarea în scară şi asiguraţi-vă că aţi închis bine uşa.
– Uşa de acces în locuinţă trebuie să fie confecţionată dintr-un material rezistent la solicitările mecanice şi să fie încuiată chiar şi atunci când sunteţi acasă.
– Dotaţi cu încuietori suplimentare uşile de la intrare sau cele care fac accesul dinspre terase sau alte locuri aflate în administrarea comună a locatarilor.
– Asiguraţi-vă ferestrele, mai ales dacă locuiţi la parter sau etajul 1, cu gratii metalice sau alt sistem antiefracţie şi închideţi-le, chiar dacă părăsiţi locuinţa pentru scurt timp.
– Instituiţi în bloc, cu sprijinul vecinilor, un sistem de supraveghere a vecinătăţii.
In cazul celor care locuiesc la curte, sfaturile poliţiştilor sunt următoarele:
– Inălţimea gardului care înconjoară curtea trebuie să fie corespunzătoare pentru a nu permite escaladarea sa cu uşurinţă.
– Poarta şi uşile de acces în locuinţă trebuie să fie asigurate cu sistem de închidere.
– Pe timpul nopţii, asiguraţi-vă că şi anexele sunt încuiate.
Poliţia le recomandă cetăţenilor să adopte o atitudine preventivă:
– Nu permiteţi accesul în locuinţă persoanelor care prezintă diverse promoţii, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
– Acordaţi atenţie când la uşa dumneavoastră se prezintă persoane necunoscute care declară că fac parte din diferite instituţii sau societăţi; solicitaţi legitimaţia de serviciu şi cartea de identitate, reţineţi (notaţi) numele, prenumele şi seria actului de identitate, iar, pe cât posibil, semnalmentele acestora.
– Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineţi sau despre vecini. Nu postaţi pe reţelele de socializare fotografii cu bunurile pe care le deţineţi în locuinţă.
– Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţelele de socializare, ci rugaţi persoane de încredere să vină să vă ridice zilnic corespondenţa pentru a nu lăsa impresia de casă nelocuită.
Poliţiştii dâmboviţeni luptă pentru securitatea cetăţenilor
Date: