Directorul general al Comaniei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa S.A., Alexandru Oprea, a prezentat mai multe documente din care reiese că poluarea apelor râului Ialomiţa, în amonte de lacul de acumulare de la Pucioasa, este un fenomen care se manifestă, necontrolat, de ani de zile. Lacul are o capacitate de zece milioane de metri cubi dar este colmatat în proporţie de 70% cu aluviuni şi tot felul de reziduri inclusiv materii organice.
Alexandru Oprea a admis că şi Compania are o parte din vină, ca urmare a deversărilor necontrolate, dar a adus argumente din care reiese că amenzile date de CATD pot fi contestate, cu şanse mari de câştig în instanţă. Au fost prezentate şi imagini ale canalelor colectoare din mai multe cartiere ale oraşului Fieni dar vina pentru deversarea materiilor fecale în râul Ialomiţa nu poate fi pusă exclusiv în sarcina cetăţenilor din Fieni. Sunt 30.000 de locuitori în localităţile din amonte de Pucioasa şi mai puţin de 3.000 de contracte încheiate cu Compania. Lacul de acumulare nu va mai putea fi folosit ca sursă pentru alimentarea consumatorilor din oraşul Pucioasa şi comunele Vulcana-Băi, Vulcana Pandele, Brăneşti şi Doiceşti şi este obligaţia exclusivă a Apelor Române să îl întreţină, inclusiv în ceea ce priveşte calitatea apei.
Strict legat de apa furnizată în localităţile afectate, depăşiri sunt la concentraţia de clor dar se încadrează în parametrii de potabilitate privind încărcătura microbiologică.
În consecinţă, afirmă directorul general Alexandru Oprea, apa consumată exclusiv pentru igienă şi grupurile sanitare va fi facturată la tarifele obişnuite.
În condiţiile în care DSP a menţinut restricţiile de consum, apa pentru consum uman este adusă în continuare cu cisternele. Şi aici Alexandru Oprea a mai exprimat un motiv de nemulţumire, prin prisma costurilor prin care le suportă doar CATD deşi susţine că o responsabilitate legală în asemenea situaţii o au primăriile.
Poluare „istorică” a apelor din Lacul Pucioasa
Date: