Pregătirea în domeniul situaţiilor de urgenţă la nivelul unităţilor de învăţământ cuprinde două direcţii principale, precum organizarea apărării împotriva incendiilor, iar pe de altă parte, informarea şi pregătirea elevilor şi a cadrelor didactice. În primul rând, aspectele practice importante constau în stabilirea persoanelor care au atribuţii specifice, elaborarea deciziilor privind stabilirea răspunderilor pe linia apărării incendiilor, organizarea la nivelul tuturor claselor, executarea controalelor proprii periodice pentru depistarea şi înlăturarea neajunsurilor, asigurarea funcţionării optime a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, instruirea cadrelor didactice şi a personalului auxiliar. Cauzele de incendiu la nivelul unităţilor de învăţământ apar ca urmare a exploatării cu defecţiuni sau improvizaţii a instalaţiilor şi aparatelor electrice, a sistemelor de încălzit, precum şi a nerespectării normelor de prevenire şi stingere a incendiilor în diverse împrejurări. Aşa cum se obişnuieşte, se execută lucrări de reparaţii în perioada vacanţei, care necesită folosirea aparatelor de sudură s-au focului deschis pentru topirea bitumului.
Incendiul mai poate fi provocat de efectuarea unor experimente cu substanţe chimice care pot intra în reacţie exotermă unele cu altele, fumatul în locul nepermis. În al doilea rând, se recomandă pregătirea practică şi teoretică în timpul orelor de diri-genţie a elevilor şi acumularea de informaţii de bază privind protecţia şi comportamentul adecvat pe timpul fiecărei situaţii. Exerciţiile vizează ca evacuarea să se execute în siguranţă, iar elevii să înţeleagă de ce este necesară evacuarea. Noul an şcolar 2013-2014 a început, iar porţile unităţilor de învăţământ s-au redeschis pentru a-i primi pe copii şi elevi în grădiniţe, şcoli şi licee. Pentru siguranţa acestora, pe timpul cât se află la cursuri, trebuie evitată producerea unor evenimente, dintre care cele mai grave ar fi incendiile. Producerea unui incendiu într-o unitate de învăţământ poate avea consecinţe deosebit de grave, prin pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale deosebite. Pentru a preîntâmpina producerea unor astfel de evenimente, pompierii dâmboviţeni fac câteva recomandari. Este necesară verificarea instalaţiilor electrice, de încălzire şi instalaţia de protecţie împotriva descărcărilor electrice atmosferice de către personal autorizat, eliminându-se defecţiunile constatate. Lucrările de termo-protecţie a elementelor combustibile din structura construcţiilor se vor executa cu personal atestat; Se face verificarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor de către personal autorizat. Este recomandată asigurarea necesarului de stingătoare conform prevederilor normelor în vigoare. Totodată trebuie asigurată evacuarea rapidă şi sigură a persoanelor şi bunurilor din clădire – întocmirea şi afişarea planurilor de evacuare în caz de incendiu. Acestea se întocmesc:
– pe nivel, dacă se află simultan mai mult de 30 de persoane;
– pe încăperi, dacă în ele se află cel puţin 50 de persoane;
– pentru încăperile destinate cazării, indiferent de numărul de locuri.
Planurile de evacuare se afişează pe fiecare nivel, pe căile de acces şi în locurile vizibile, astfel încât să poată fi cunoscute de către toate persoanele, iar în încăperi destinate cazării, pe partea interioară a uşilor.
Este necesară stabilirea unui sistem de anunţare-alarmare în caz de incendiu, precum şi a măsurilor de informare şi cunoaştere a acestuia de către elevi, personalul didactic şi didactic auxiliar. Clasele în care sunt elevi cu handicap locomotor şi clasele I trebuie amplasate pe cât posibil la parter. Dacă acest lucru nu este realizabil, se vor alege pentru aceşti elevi clasele din care calea de evacuare până în exterior este cea mai scurtă. Înainte de sezonul rece se vor verifica, cu personal autorizat, mijloacele de încălzire locală (sobele cu/fară acumulare de căldură şi coşurile pentru evacuarea fumului), eliminându-se eventualele defecţiuni şi asi-gurându-se buna funcţionare a acestora.
Pompierii previn incendiile în şcoli
Date: