Având în vedere punerea în aplicare a Hotărârii CJSU nr. 6/2023 privind planul de măsuri pentru prevenirea și diminuarea efectelor negative ale caniculei, dar și avertizarea de Cod portocaliu, valabilă pentru județul Dâmbovița, ce vizează un val de căldură persistent și disconfort termic ridicat, PREFECTUL a solicitat autorităților și instituțiilor cu atribuții în materie să depună toate diligențele pentru ca cetățenii să poată trece cât mai ușor peste efectele caniculei.
În perioada 18-21 iulie, în intervalul orar 10.00 – 17.00, dâmbovițenii afectați de caniculă vor putea beneficia de ajutor în următoarele locații:
În Piața Tricolorului, în cadrul Centrului de Informare și Promovare Turistică, prin voluntari ai Crucii Roșii Dâmbovița, dar și personal specializat al Direcției de Asistență Socială Târgoviște, unde li se va oferi apă și unde-și pot măsura tensiunea arterială;
În Piața Mihai Viteazul, persoanele afectate de caniculă pot beneficia de asistență medicală în cortul instalat în acest scop de către voluntarii Crucii Roșii;
În Piața 1 Mai și Piața Bărăției (Doi Brazi), SVSU va instala două corturi;
În Piața 1 Mai, unde va staționa o ambulanță, Serviciul de Ambulanță Județean Dâmbovița va oferi, prin personal specializat, sprijin persoanelor afectate de caniculă;
Persoanele afectate de caniculă pot primi sprijin la farmaciile din fiecare oraș al județului, precum și în alte puncte stabilite la nivelul unităților administrativ – teritoriale.
Recomandăm tuturor cetățenilor:
– evitarea deplasărilor sau alternarea acestora cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiționat (magazine, spatii publice);
– evitarea spațiilor aglomerate, a expunerii la soare și a efortului fizic intens între orele 10.00 – 17.00;
– asigurarea unei hidratări și alimentații corespunzătoare adaptate sezonului compusă în special din apă, sucuri naturale din fructe, ceaiuri călduțe, fructe, legume sau iaurturi;
– adaptarea vestimentației prin purtarea unor haine lejere, subţiri, deschise la culoare și pălării;
– evitarea scăldatului în locuri care nu sunt special amenajate în acest sens;
– evitarea consumului de alimente cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală precum și a băuturilor alcoolice și a celor care conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;
– menținerea legăturii cu persoanele în vârstă, spre a fi informați în legătură cu starea lor de sănătate și pentru a le putea oferi asistență în caz de nevoie.