Prefectul judeţului Dâmboviţa, în aplicarea prevederilor Ordinului Ministrului Agriculturii şi al Ministrului Afacerilor lnterne nr. 97/63/2020, publicat în M.O. nr. 320/16.04.2020, pentru aprobarea Regulamentului privindgestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, a emis Ordinul nr. 241/27.04.2020 privind constituirea comisiilor de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole în urma fenomenului meteoro
logic de secetă pedologică din anul 2020.
Conform Ordinului Prefectului, sunt stabilite atribuţiile pe care le au primarii în calitate de preşedinţi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă.
Astfel, deţinătorii de terenuri agricole ale căror suprafeţe cu culturi agricole au fost afectate în procent de peste 30% din suprafeţele destinate producţiei vegetale vor depune înştiinţări scrise la unitatea administrativ-terito-rială pe a căror rază teritorială se află terenul, în format fizic sau prin mijloace electronice de
transmitere la distanţă, în termen de 3 zile de la producerea distrugerii sau vătămării culturilor agricole deţinute.
În baza înştiinţărilor, comitetul local pentru situaţii de urgenţă va întocmi un raport operativ cu pagubele la culturile agricole, asociate fenomenului meteorologic de secetă pedolog-ică în termen de maximum 24 de ore de la înregistrarea înştiinţărilor, pe care îl transmite către Centrul operaţional din cadrul inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi către Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice din judeţ.
Comisia stabilită prin Ordinul Prefectului nr.
241/27.04.2020, formată din reprezentanţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Dâmboviţa, ai Direcţiei de Agricultură Dâmboviţa şi ai ISU „Basarab I” Dâmboviţa se vor deplasa în teren pentru constatarea şi evaluarea pagubelor la culturile agricole.
Ca urmare, reprezentantul direcţiei pentru agricultură judeţene,va întocmi un raport centralizator privind calamităţile generate de seceta pedologică, pe care îl va transmite către Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în vederea promovării şi a finanţării acţiunilor şi măsurilor urgente de intervenţie în vederea înlăturării efectelor fenomenului de secetă pedologică la culturile agricole.