Pregătiri pentru Start-Up Nation 2018-2019

Date:

Iniţial, ministrul pentru Mediul de Afaceri a anunţat că aplicaţia online în care firmele se vor putea înscrie în programul Start-Up Nation 2018-2019, prin care statul va oferi ajutoare nerambursabile de maximum 200.000 de lei (aproape 43.000 euro) fiecare, unor firme mici şi mijlocii noi, s-ar putea deschide pe 1 Decembrie, chiar dacă era vorba de o zi de sâmbătă. Nu au fost însă îndeplinite la timp procedurile legale, astfel încât programul urmează să fie deschis pe 12 sau 13 decembrie. Aplicaţia va fi deschisă 30 de zile, timp suficient pentru potenţiali beneficiari, de a depune toate proiectele.
Ediţia a doua a programului StartUp Nation va începe, aşadar, în cel mai bun caz spre jumătatea lunii decembrie 2018, iar perioada de înscriere se va termina după Anul Nou, spre desoebire de prima ediţie, care s-a deschis pe 16 iunie 2017, şi va avea o serie de prevederi noi şi sau actualizate. În continuare vor fi eligibile microîntreprinderi şi firme mici şi mijlocii, organizate ca societăţi comerciale, înfiinţate după data de 30 ianuarie 2017. Bugetul total ar urma să fie de 2 miliarde de lei, care ar ajunge pentru 10.000 de firme maximum.
Pentru codul CAEN 6201 nu va fi eligibilă realizarea de pagini web şi promovarea online a paginii web pe alte site-uri. Pentru codul CAEN 6201 nu vor fi eligible nici programe software necesare desfăşurării activităţii (programe software la comandă) pentru care se solicită finanţare.
Nu se finanţează cheltuielile aferente activităţilor de astrologie şi spiritism, inclusiv on-line, servicii personale cu caracter social, cum ar fi servicii de escortă, servicii de stabilire a întâlnirilor, video chat, servicii ale agenţiilor matrimoniale, video chat on-line pentru consiliere matrimonială şi psihologică.
Vor fi finanţate achiziţionarea de spaţii de lucru, drone, echipamente pentru săli de fitness şi altele. Beneficiarii vor fi obligaţi ca, pe întreaga perioadă de monitorizare a programului, începând cu data solicitării primei tranşe de ajutor nerambursabil, să afişeze şi să menţină la loc vizibil două plăcuţe informative cu privire la programul Start-up Nation. Cele două plăci informative cu privire la programul de finanţare Start-up Nation, vor putea fi decontate din program la valoarea maximă de 500 lei, în total. În categoria echipamente sunt incluse echipamentele pentru locurile de joacă şi săli de sport, fitness, x-body şi de forţă, drone. Va fi eligibilă achiziţionarea de spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spaţii pentru prestări servicii şi comerţ. Valoarea activului ce urmează a fi achiziţionat în cadrul programului se va face pe baza unei evaluări al unui expert evaluator ANEVAR, cu excepţia spaţiilor mobile de lucru/ producţie / prestări servicii / comerţ. Activele din cadrul acestei categorii nu trebuie să aibă destinaţie locativă, la momentul achiziţiei; În categoria spaţiilor sunt incluse corturile pentru organizare evenimente şi baloanele presostatice. Pentru aceste cheltuieli nu este necesar raport ANEVAR.
În noua grilă de punctaj propusă de stat, firmele care activează în domeniul industriilor creative vor fi punctate cu 30 de puncte, la fel ca serviciile şi producţia, cea mai de sus treaptă. Tot la industrii creative intră şi crearea de programe IT. În grila propusă acum două săptămâni industriile creative erau pe treapta a doua de puncte, cu 20 de puncte, sub producţie şi servicii. Mai departe, în noua grilă propusă, comerţul şi alte activităţi au tot 10 puncte. Se vor depuncta masiv, cu 15 puncte, din start, afacerile din Bucureşti şi judeţele Cluj şi Ilfov, care au peste 4 IMM-uri la suta de locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița