Preşedintele PSD Dâmboviţa, AdrianŢuţuianu, nu a ezitat să critice modul în care au lucrat unii dintre preşedinţii şi vicepreşedinţii de secţii de votare la primul tur al Alegerilor Prezidenţiale 2014, în judeţul Dâmboviţa. Adrian Ţuţuianu este de părere că aceştia au nevoie de instruire temeinică pentru al doilea tur de srutin din data de 16 noiembrie. Liderul social-democraţilor dâmboviţeni spune că Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Judeţean şi Prefectura Dâmboviţa ar trebui să ia măsuri şi să-i bage în şedinţă pe preşedinţii şi vicepreşedinţii secţiilor de votare şi să-i instruiască temeinic: „Trebuie să remarc că foarte mulţi dintre preşedinţii şi vicepreşedinţii Birourilor electorale ale secţiilor de votare nu cunosc regulile de desfăşurare a unui proces electoral. Lucrul ăsta, bineînţeles, trebuie să preocupe Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Judeţean şi Prefectura în perspectiva turului doi. Se pare că instruirea făcută nu a fost suficientă, iar de citit – cel puţin unii dintre ei – nu au citit nimic. Am constatat că sunt preşedinţi de secţii de votare care nu cunosc dispoziţiile legale, solicitând acreditări din partea unor partide politice, deşi procesele verbale reprezentau actele de învestitură, potrivit legii. De asemenea, un număr foarte mare de preşedinţi au refuzat să elibereze copii ale tabelelor speciale, deşi există decizia BEC nr. 100/29.10.2014 care dă dreptul reprezentanţilor partidelor politice să solicite astfel de copii”, a declarat Adrian Ţuţuianu. După cum ştim, de vineri, începe campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale. Instituţia Prefectului Dâmboviţa a anunţat că în zilele următoare se va desfăşura instruirea preşedinţilor şi locţiitorilor acestora în cadrul secţiilor de votare. Ordinea de zi cuprinde dezbateri cu privire la atribuţii ce revin preşedinţilor/locţiitorilor birourilor electorale ale secţiilor de votare. De asemenea, se vor prezenta detalii privind gestionarea Registrului electoral cu ocazia alegerilor prezidenţiale din anul 2014. Alte puncte pe ordinea de zi:
– măsuri de natură organizatorică în vederea desfăşurării în cele mai bune condiţii a alegerilor prezidenţiale;
– instrucţiuni privind completarea corectă a Procesului verbal privind constatarea rezultatului alegerilor;
– asigurarea comunicaţiilor în timpul alegerilor prezidenţiale din anul 2014;
– paza secţiilor de votare; – norme P.S.I.;
– hotărâri şi decizii adoptate de Biroul Electoral Central cu privire la aplicarea unitară a prevederilor legale în materia alegerilor prezidenţiale.
Reguli în secţiile de votare
Alegătorul care din motive constatate de preşedintele Biroului Electoral al secţiei de votare, nu poate vota singur, poate chema în cabină un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta, dar nu din rândul persoanelor acreditate, al membrilor Biroului Electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor. Dacă alegătorul a aplicat greşit ştampila cu menţiunea VOTAT, dar nu a introdus buletinul în urnă, preşedintele Biroului Electoral al secţiei de votare îi poate elibera numai o singură dată încă un buletin, reţinând şi anulând buletinul de vot iniţial. Preşedintele Biroului Electoral al secţiei de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice, dar nu mai mult de o oră.
Preşedinţii de secţii de votare din Dâmboviţa, acuzaţi că nu cunosc legile
Date: