Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Comandamentului „Sezon Estival 2020” verifică modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare în unităţile de alimentaţie publică.
Ca urmare a acţiunilor întreprinse de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2020, până la această dată nu s-au înregistrat episoade de toxiinfecţii alimentare care să pună în pericol sănătatea turiştilor.
În contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19, verificările au vizat atât respectarea normelor şi cerinţele de igienă alimentară sunt respectate, cât şi a celor privind distanţarea fizică a clienţilor aflaţi la terase şi în alte unităţi de alimentaţie publică, a purtării măştilor de protecţie pentru personalul angajat şi realizarea de dezinfecţii şi igienizări cu substanţe virulicide care să asigure atât dezinfectarea mâinilor clienţilor, dar şi a echipamentelor care sunt în unitatea respectivă.
În ultimele 4 zile, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au controlat 121 de unităţi de alimentaţie publică, respectiv: 46 de restaurante, 9 baruri, un snack-bar, 4 braserii, 8 unităţi de tip bufet, 13 de unităţi tip fast – food, 2 rulote, 2 pizzerii, o patiserie, 5 laboratoare de cofetărie/patiserie, 27 magazine alimentare, o tonetă, un magazin de peşte şi o gela-terie.
Cu ocazia acestor verificări s-a constatat că în unele unităţi nu erau respectate normele şi cerinţele de igienă privind manipularea şi depozitarea produselor alimentare sau cele privind ambalarea şi etichetarea produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, dar şi comercializarea acestora fără a fi etichetate.
De asemenea, în timpul desfăşurării controalelor, au fost descoperite unităţi care funcţionau fără documente de înregistrare sanitară veterinară sau comercializau produse alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar.
Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor constatate, 29 de unităţi, respectiv 11 restaurante, 7 unităţi tip fast-food, o pizzerie, 2 braserii, un magazin de peşte şi 7 magazine alimentare au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare totală de 158.000 de lei.
Totodată, au fost confiscate şi retrase de la vânzare peste 31 de kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.
Prevenirea riscurilor alimentare şi protejarea sănătăţii publice – „Sezon Estival 2020”
Date: