Sunt în slujba vieţii şi intervin de fiecare dată când viaţa oamenilor este în pericol. Vorbim despre angajaţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Dâmboviţa a căror muncă presupune pricepere, rapiditate şi perseverenţă, iar scopul lor este comun: să salveze vieţi. Însă fiecare dintre ei are o responsabilitate. Şi acest lucru ne-a dovedit-o încă odată misiunea destul de dificilă dusă la bun sfârşit în week-end-ul trecut de către echipajul de la Ambulanţa Dâmboviţa, format din doctorul Daniel Voinea, asistenta Roxana-Gabriela Catană şi ambulanţierul Constantin Ilinca. Acest echipaj a fost cel care a asigurat transportul şi asistenţa medicală de la Târgovişte până la Târgu-Mureş la Institututul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant unui pacient în vârstă de 32 de ani, Florin Calancea, din localitatea Glodeni Deal, judeţul Dâmboviţa pentru efectuarea unui transplant. Astfel, o inimă a ajuns să bată, din nou, într-un alt corp, după un transplant-minune realizat de medicii de la Târgu-Mureş. Donatorul, este un tânăr care a murit într-un accident în Maramureş, şi a reuşit să salveze viaţa unui alt tânăr din Dâmboviţa. Este o nouă viaţă pentru el, dar şi pentru Institutul Inimii din Mureş, care abia s-a redeschis, după ce fostul Guvern îi pusese lacăt pe uşă. Este primul transplant de cord efectuat la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare din Târgu-Mureş după o pauză de doi ani. Fusese închis prin ordonanţă de urgenţă de Guvernul Boc. Acum, Institutul Inimii a redevenit Institutul Vieţii. În acelaşi timp, românii au înţeles ce înseamnă să dai viaţă, după moarte. Adrian încă trşieşte. Dar în alt trup. În cel al lui Florin. Şi al altor trei persoane care au primit ficatul, rinichii şi corneea tânărului de 26 de ani.
MISIUNEA DE SALVARE A VIEŢII LUI FLORIN
Echipajul de la Ambulanţa Dâmboviţa, format din doctorul Daniel Voinea, asistenta Roxana-Gabriela Catană şi ambulanţierul Constantin Ilinca, a intrat în gardă sâmbătă de dimineaţă pentru 12 ore, însă cu două ore înainte de terminarea programului echipajul a fost înştiinţat că trebuie să asigure cu o ambulanţă tip C transportul şi asistenţa medicală unui pacient de 32 de ani din judeţul Dâmboviţa, aflat într-o stare avansată de insuficienţă cardiacă, diagnosticul fiind cardiopatie dilatativă, de la Târgovişte la Institututul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu – Mureş. Echipajul de la Ambulanţă a plecat cu pacientul din Târgovişte, sâmbătă la ora 17:00, iar la ora 20:45 a ajuns la Târgu-Mureş, după parcurgerea unui traseu de aproximativ 280 de kilometri. Potrivit şfului Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, transplantul s-a efectuat la un pacient de 32 de ani din judeţul Dâmboviţa, aflat într-o stare avansată de insuficienţă cardiacă, diagnosticul fiind cardiopatie dilatativă, un pacient aflat în evidenţa dumnealor pe lista de aşteptare de aproximativ un an şi jumătate. Cordul s-a prelevat la Spitalul Judeţean Baia Mare de o echipă condusă de dr. Cosmin Opriş, care s-a deplasat acolo sâmbătă seară, iar în cursul nopţii a efectuat prelevarea cordului. Cordul a ajuns la clinică în jurul orei 3.00 (în noaptea de sâmbătă spre duminică – n.r.), intervenţia a durat aproximativ şapte ore şi s-a încheiat cu succes, un lucru care ne bucură pe toţi. În acest moment pacientul este în Terapie Intensivă într-o stare generală bună.
Primul Transplant de Inimă, după doi ani de pauză, la Târgu-Mureş, realizat pentru un dâmboviţean Dâmboviţeanul Florin, trăieşte datorită lui Adrian, medicilor de la Târgu-Mureş şi echipajului de la Ambulanţa Dâmboviţa, format din doctorul Daniel Voinea, asistenta Roxana-Gabriela Catană şi ambulanţierul Constantin Ilinca
Date: