Sala mare a Consiliului Judeţean a găzduit prima întâlnire din acest an a Comisiei de Dialog Social, având pe ordinea de zi prezentarea şi discutarea situaţiei economice a judeţului, probleme legate de funcţionarea sistemului de sănătate publică şi solicitările sindicaliştilor din administraţia publică locală.
Discuţiile au fost mediate de prefectul Victor Sanda, fiind prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, vicepreşedintele Jean Marinescu, şefi ai instituţiilor deconcentrate, lideri şi alţi reprezentanţi din conducerile celor mai importante sindicate.
De la bun început, prefectul Victor Sanda a precizat că şedinţa a fost convocată „în încercarea de a debloca situaţia economică a judeţului” şi a vorbit despre unele greşeli ale vechii administraţii, care sunt decontate în prezent. în opinia sa alta ar fi fost situaţia în cazul în care firme din afara judeţului care au câştigat lucrări de 6.000 de milioane de lei vechi ar deschide puncte de lucru în Dâmboviţa, pentru ca o parte din bani să se întoarcă în judeţ sub forma cotei defalcate din TVA.
Din partea Sindicatului Meridian, Ion Oproiu a prezentat situaţia majorităţii salariaţilor din administraţia publică locală, care au venituri foarte reduse şi a solicitat o intervenţie la nivel central pe această temă. Ş Constantin Bucuroiu, preşedintele Filialei Teritoriale Dâmboviţa, a fost de acord că „numai prin dialog pot fi rezolvate problemele economice şi sociale şi a solicitat onorarea angajementelor pe care USL şi le-a asumat, privind amendarea Codului Muncii, salarizarea unitară ori Legea Sindicatelor.
Şi dacă cele trei întreprinderi dâmboviţene din Industria de Apărare au, de câteva luni, comenzi şi contracte care le menţin pe linia de plutire, o situaţie dificilă se prefigurează la Fieni, unde corpurile de iluminat nu mai corespund cerinţelor comunitare.
Problema cea mai mare rămâne la Combinatu Mechel Târgovişte, unde salariaţii sunt în a treia lună de şomaj tehnic. Gabriel Banu, liderul Sindicatului de la Mechel, a solicitat o întâlnire cu reprezentanţii patronatului, la care, alături de conducerea judeţului, au ales să participe şi parlamentarii de Dâmboviţa. Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean, a apreciat, la rândul său, că „este o întâlnire de normalitate. Există deschidere maximă pentru dialog şi rezolvarea solicitărilor sindicatelor. Vă invit să avem un dialog permanent, cât se poate de instituţionalizat, pentru a rezolva unele dintre problemele cu care ne confruntăm”. Preşedintele Adrian Ţuţuinau a cerut sindicatelor „să nu uite că suntem cu adevărat la guvernare doar din decembrie”, că Guvernul a reîntregit salariile bugetarilor şi acordă drepturi salariale recunoscute prin horărâri judecătoreşti definitive.
A făcut, la rândul său, o prezentare a problemelor de la Consiliul Judeţean şi din instituţiile subordonate şi a vorbit despre demersurile făcute pentru a sprijini inclusiv unii agenţi economici.
Ca o concluzie, întrunirea Comisiei de Dialog Social a fost utilă. Participanţii nu s-au ascuns după degete, iar problematica a fost abordată de o manieră realistă. Un pas înainte pe un parcurs nu neapărat de scurtă durată, dar care poate conduce la rezultatele scontate.
Priorităţile sociale şi economice, discutate în comisia de dialog social
Date: