Cu mai bine de o săptămână în urmă, senatorul Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte Pro România, aprecia că România nu este pregătită pentru criza generată de răspândirea infecţiilor cu covid-19. Tot atunci anunţa două proiecte legislative iniţiate de Pro România, în sprijinul românilor care au credite la bănci, respectiv în sprijinul intre-prinderilor din industria ospitalieră şi IMM-urilor, în general. Pe acest subiect, Adrian Ţuţuianu a anunţat depunerea unui proiect legislativ şi a atras atenţia că, în baza decretului privind instituirea stării de urgenţă „Guvevrnul are obligaţia să ia măsuri urgente pentru sprijinirea mediului de afaceri românesc, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii (marea majoritate cu capital autohton). Se întrevede o criză economică de durată, cu efecte dure asupra locurilor de muncă, veni
turilor cetăţenilor etc.
În acest sens, PRO ROMÂNIA a depus la Parlament un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Ce prevede propunerea noastră, în esenţă:
Amânarea până la 25 iulie 2020 (sau până la o dată ulterioară, stabilită prin hotărâre de guvern) a termenelor de plată pentru:
- impozitul pe profit aferent anului fiscal 2019 şi pentru trimestrul I al anului 2020
- impozitul pe veniturile microîntre-prinderilor aferent trimestrului I 2020
- impozitul pe veniturile din salarii realizate în perioada februarie-aprilie 2020
- contribuţia de asigurări sociale aferente veniturilor din salarii realizate în perioada februarie-aprilie
2020 - contribuţia de asigurări sociale de sănătate aferente veniturilor din
salarii realizate în perioada februar-ie-aprilie 2020
- contribuţia asigurătorie pentru muncă aferentă veniturilor din salarii realizate în perioada februarie -aprilie 2020
- taxa pe valoarea adăugată datorată pentru perioada februarie-aprilie 2020
Termenul de plată al impozitului pe clădiri datorat de anumite persoane juridice este prelungit până la 31 iulie 2020, respectiv 25 ianuarie 2021 sau până la o dată ulterioară, stabilită prin hotărâre de guvern.
Măsurile de mai sus privesc persoanele juridice româneşti, microîntreprinderile care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul, transporturi rutiere de mărfuri şi călători, hoteluri, restauranre, agenţii turistice şi tour-operatori, activităţi de creaţie artistică, sportive, fitness etc.”