Programul Noua Casă, denumit anterior Prima Casă și administrat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), va continua în 2025, în ciuda faptului că încă de anul trecut nu s-a mai bucurat de succesul scontat. Programul este destinat românilor, în special familiilor tinere care doresc să -și achiziționeze pentru prima dată locuințe, dar nu își permit să plătească avansul standard cerut de bănci.
Prin acest program, Guvernul garantează până la 60% din valoarea împrumutului pentru cumpărarea respectivei locuințe. Marele avantaj este acela că beneficiarii programului plătesc avansul minim de numai 5% pentru locuințele sub 70.000 de euro. Garanția oferită de stat este de până la 50%, iar în cazul în care un client nu își achită ratele, banca poate solicita statului plata garanției, dacă întârzierea depășește 90 de zile.
Ca dezavantaj este faptul că beneficiarii nu pot opta pentru o dobândă fixă, recomandată de specialiști perioada aceasta. În plus, în marile orașe, cu 70.000 de euro se poate achiziționa cel mult o garsonieră! Pentru locuințele noi, inclusiv cele construite prin programele ANL, cu preț cuprins între 70000-140.000 de euro, avansul minim este de 15% iar procentul de garantare de până la 60%.
Pentru a obține credit Noua Casă poate aplica orice cetățean român care, la data solicitării împrumutului, nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția o locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită aceasta, sau deține o locuință obținută în alt mod în afară de program, dar care are o suprafață utilă mai mică de 50 de metri pătrați. La locuințele care depășesc plafoanele de mai sus, diferența se achită din surse proprii. Dobânda la credite este variabilă și este formată din marja fixă a băncii, 2% și IRCC. Pentru 2025 bugetul programului este de un miliard de lei.