Protecţia consumatorilor îşi face treaba şi în UE

Date:

consumatorDatorită acţiunii comune întreprinse de statele membre ale UE şi Comisia Europeană, 116 pagini de internet care comercializează jocuri digitale, cărţi, materiale video şi muzică au fost aliniate la legislaţia UE privind protecţia consumatorilor.
Această protecţie ameliorată este rezultatul aşa-numitei „verificări minuţioase” -o examinare la nivelul întregii UE a paginilor de internet, cu scopul identificării situaţiilor de încălcare a legislaţiei privind protecţia consumatorilor şi a asigurării respectării ulterioare a acestei legislaţii. Verificarea paginilor de internet care vând conţinut digital a avut loc în vara anului 2012. Autorităţile naţionale au verificat, în total, 330 de pagini de internet care acoperă o mare parte a pieţei. O investigaţie detaliată efectuată de către autorităţile naţionale a constatat existenţa unui număr total de 172 de pagini de internet care nu sunt în conformitate cu legislaţia UE de protecţie a consumatorilor. Acestea au contactat societăţile în cauză în vederea adaptării acestor pagini de internet la cerinţe. Până în prezent, 116 pagini au fost corectate. 49 de pagini de internet fac obiectul unor proceduri ulterioare; în 5 cazuri, încălcările au fost minore şi nu au fost sancţionate de către statele membre, în timp ce 2 pagini de internet s-au desfiinţat. Ca urmare a acestei intervenţii din partea autorităţilor de aplicare a legii în statele membre ale UE, 80% din cele 330 de pagini sunt, în prezent, în conformitate cu legislaţia UE de protecţie a consumatorilor. Ce s-a verificat mai exact?
Paginile de internet au fost verificate pentru a stabili dacă informaţiile privind principalele caracteristici ale produselor sunt uşor accesibile şi nu sunt „scrise cu litere mici”; dacă paginile de internet au furnizat adrese de e-mail la care pot fi adresate întrebări sau plângeri, precum şi pentru a vedea dacă paginile de internet includ termeni şi condiţii echitabile. Principalele probleme constatate au fost următoarele:
– clauze contractuale abuzive prin care se elimină dreptul consumatorilor de a introduce acţiuni în justiţie sau se refuza consumatorilor un drept la despăgubiri în cazul în care produsele nu funcţionează;
– informaţii neclare cu privire la dreptul de retragere: din cauza specificităţii conţinu-turilor digitale descărcate, comercianţii sunt obligaţi să informeze consumatorii înainte de cumpărare că nu vor avea posibilitatea de a anula o descărcare odată ce aceasta a fost iniţiată – acest lucru nu a fost valabil în cazul a 42% dintre paginile de internet verificate.
– lipsa unor informaţii obligatorii privind identitatea comerciantului, în special adresa de e-mail a acestuia, privându-i pe consumatori de un canal efectiv de contact.
Pe lângă verificarea minuţioasă, Comisia Europeană a comandat un studiu complementar, care a arătat că nu au fost furnizate informaţii, sau că acestea au fost limitate cu privire la restricţiile geografice care s-ar putea aplica. Aceste informaţii sunt esenţiale pentru consumatori atunci când călătoresc în alte ţări ale UE, ei se aşteaptă în mod normal să aibă posibilitatea de a accesa şi utiliza conţinutul digital fără obstacole pe întreg teritoriul pieţei unice.
Acest studiu a evidenţiat că jocurile promovate drept „jocuri gratuite” solicită, deseori, anumite plăţi într-o etapă ulterioară, fără ca acest lucru să fie explicat clar de la început. Astfel de practici vizează adesea direct copiii, cel mai vulnerabil grup de consumatori, şi au condus la situaţii în care părinţii au avut de suportat facturi uriaşe prin faptul că au permis copiilor lor să se joace pe dispozitivele lor mobile.
Ce urmează?
Procedurile administrative sau judiciare naţionale continuă pentru cele 49 de pagini de internet care nu respectă încă legislaţia. Problema specifică a achiziţiilor contra cost necesare pe parcursul jocului este, de asemenea, revizuită pentru a se asigura o mai bună informare a consumatorilor şi pentru a evita cheltuieli disproporţionate şi neaşteptate ca urmare a acestor achiziţii realizate în timpul jocului de către copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Ce servicii oferă un detectiv particular și cum te pot ajuta?

Când vine vorba de situații delicate care necesitată discreție...

Servicii SEO: Ghid Complet pentru Creșterea Vizibilității Online

Într-o lume digitalizată, vizibilitatea pe internet este esențială pentru...

Cele mai bune saltele pentru dormitor în Moldova

Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea noastră fizică...

Stiluri Elegante pentru Femei – Rochii Hermosa și Pantofi Asortați

Moda modernă oferă o varietate de opțiuni pentru femeile...