Sala de şedinţe a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa a fost gazda unei dezbateri regionale Sud Muntenia pe tema „Protecţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate – aspecte legale şi bune practici de intervenţie” organizată de Filiala Dâmboviţa a Organizaţiei „Salvaţi copiii!”. La masa discuţiilor s-au aşezat reprezentanţii tuturor institutiilor cu responsabilitate in domeniu.
La nivel de ţară există peste 200.000 de copii care au unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate. Peste 22.000 de copii dintre cei 200.000 sunt din Regiunea Sud Muntenia, statistică prezentată de George Roman, director de programe în cadrul Organizaţiei „Salvaţi copiii!”.
Şi preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea a ţinut să sublinieze că tema „Protecţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate – aspecte legale şi bune practici de intervenţie”, este actuală şi de o mare complexitate.
Inspectorul şcolar general al IŞJ Dâmboviţa, prof. Ion Sorin a spus că în sistemul educaţional dâmboviţeană se acordă o mare atenţie acestor copii.
Viceprimarul municipiului Târgovişte, Monica Ilie a prezentat o statistică existentă la nivelul municipiului Târgovişte dar în acelaşi timp a ţinut să puncteze faptul că administraţia târgovişteană tratează cu mare responsabilitate această problemă a copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate.
Despre aspectele legale a vorbit vicepreşedintele Tribunalului Dâmboviţa, Narcis Erculescu.
Şi nu în ultimul unele aspecte importante au fost punctate si de Cristiana Bucur, directorul DGASPC Dâmboviţa. A fost şi un mesaj din partea Instituţiei Prefectului Dâmboviţa, prin consilierul prefectului, Cosmin Alexandru.
Legislaţia s-a modificat, în ultimii ani, dar tot nu poate fi adecvată pentru a stopa sau măcar diminua efectele produse de plecarea părinţilor în străinătate. Este adevărat că, în prezent, cei care pleacă în alte ţări trebuie să anunţe autorităţile şi să încredinţeze copilul unei persoane majore, cu toate drepturile şi obligaţiile care vin de aici, dar nu toţi o fac, astfel că, deocamdată, nu se ştie numărul exact al minorilor care sunt lăsaţi singuri. Toţi cei prezenţi au fost de acord că ceva trebuie schimbat.
„Protecţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate -aspecte legale şi bune practici de intervenţie”
Date: