Protecţia copiilor în disputele familiale transfrontalière

Date:

legeaComisia Europeană a propus, la sfârşitul lunii iunie, noi norme care să asigure o mai bună protecţie a copiilor în cazul litigiilor familiale transfrontaliere. Acestea presupun îmbunătăţirea legislaţiei actuale având ca obiect drepturile de vizită, cele de tutelă sau cazurile de răpire a copiilor.
Vera Jourovâ, comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, a declarat: „Copiii se află în centrul acestei reforme. Este de ajuns că trebuie să treacă prin experienţa dificilă a separării părinţilor. Aceşti copii merită să beneficieze de proceduri judiciare care să le clarifice situaţia cât mai rapid şi care să ţină seama de interesul superior al acestora. Propunem actualizarea normelor existente pe baza experienţei practice acumulate în decursul ultimilor 10 ani. Obiectivul central al acestei reforme este clar: soluţionarea mai rapidă a cazurilor transfrontaliere. Timpul este un element esenţial atunci când este în joc bunăstarea copiilor. Aşadar, avem nevoie rapid de aceste noi norme.”
Noile norme vor accelera procedurile judiciare şi administrative şi vor asigura faptul că se va ţine seama, în orice situaţie, de interesul superior al copilului. În cazul disputelor familiale sau al separării unor cupluri internaţionale, cooperarea judiciară transfrontalieră este esenţială pentru a le oferi copiilor un cadru juridic sigur, care să le permită acestora să menţină relaţii cu ambii părinţi (şi tutori), care pot locui în ţări europene diferite.
Propunerea Comisiei va fi trimisă Consiliului UE. Decizia acestuia va fi adoptată în unanimitate, în conformitate cu o procedură legislativă specială pentru cooperarea judiciară în materie de dreptul familiei. Parlamentul European va fi consultat cu privire la propunere.
Regulamentul Bruxelles II reprezintă piatra de temelie a cooperării judiciare în materie matrimonială şi de autoritate părintească, inclusiv în ceea ce priveşte drepturile de vizită şi tutelă, precum şi cazurile de răpire a copiilor. El a început să se aplice la data de 1 martie 2005, în toate statele membre, cu excepţia Danemarcei.
Pentru a evalua eficacitatea normelor, Comisia a adoptat, în aprilie 2014, un raport cu privire la modul în care regulamentul a funcţionat în practică şi a efectuat o consultare publică pentru identificarea modificărilor necesare îmbunătăţirii normelor existente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

A fost panică mare la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște 

Pompierii au fost solicitați să intervină la Spitalul Județean...

Ard câmpurile în tot județul Dâmbovița 

Incendiu puternic de vegetație uscată în orașul Răcari, sat...

Accident rutier produs în localitatea Teiș

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au fost sesizați cu...