Cei aproape 5.000 de delegaţi social-democraţi au ales sâmbătă, la Sala Palatului, noua conducere a partidului. Victor Ponta a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte al partidului, el neavând, oricum, nici-un contracandidat. Ion Iliescu a fost şi el reales preşedinte de onoare al PSD, iar Liviu Dragnea – preşedinte executiv, funcţie nou-înfiinţată, unde nici el nu a avut contracandidaţi. Marile bătălii s-au dat pentru funcţiile de vicepreşedinţi. A doua zi a Congresului PSD, sâmbătă, a început la ora 10:00 şi s-a încheiat în jurul orei 16:00, învingătorii felicitându-se pe scenă.
„De luni, începem campania pe europarlamentare”
În deschidere Victor Ponta a luat cuvântul, salutân-du-i pe foştii preşedinţi ai par-tidului-Ion Iliescu, Mircea Geoană, Oliviu Gherman şi Adrian Năstase, precum şi pe primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, „un conservator cu cravată roşie”: „Am avut emoţii că se vor trezi mai puţini după discuţiile şi negocierile de azi-noapte. îmi doresc să avem o zi la fel de frumoasă şi de bună, la fel ca cea de ieri. (… ) Adrian Năstase mi-a spus să vă transmit cele mai calde sentimente”, a spus preşedintele PSD, Victor Ponta. Ponta a avut încă de la început un mesaj foarte clar, şi anume, că de luni va începe Campania pentru europarlamentare: „De luni, începem campania pentru alegerile europarlamentare din 2014. De luni o începem, pentru că în mai 2014 nu vom mai avea aceste alegeri sub umbrela USL. Mă bazez foarte mult pe dvs., să fim grupul social-democrat din Parlamentul European, o delegaţie puternică şi respectată”, a afirmat liderul PSD Victor Ponta. A luat cuvântul şi preşedintele Partidului Socialist European, fostul premier bulgar Serghei Stanisev. A urmat discursul primarului Bucureştiului, Sorin Oprescu, care a spus că PSD este partidul cu cei mai mulţi preşedinţi şi vicepreşedinţi. S-au prezentat şi s-au votat mai multe rezoluţii, printre care revizuirea Constituţiei. Fuziunea cu UNPR a avut două abţineri şi un vot împotrivă. Rezoluţia privind regionalizarea şi descentralizarea României a fost adoptată în unanimitate.
Vot electronic cu probleme şi suspiciuni
PSD a pregătit pentru congres un sistem electronic de vot în care fiecare delegat şi-a scanat buletinul de vot, prin intermediul unui cod de bare, la un terminal care a înregistrat opţiunea acestuia, rezultatul votului fiind stabilit imediat după finalizarea procedurii. Sistemul a dat însă bătăi de cap, au existat şi probleme tehnice în operaţiunea de vot. Social-democraţii dâmboviţeni au trăit emoţii mari, dar, totodată, şi o mare dezamăgire la ultima zi a Congresului PSD. PSD Dâmboviţa a fost reprezentat de 117 delegaţi: primari, viceprimari, consilieri judeţeni, consilieri locali şi parlamentari. Liderul filialei PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a candidat pentru una din cele opt funcţii de
vicepreşedinte pe cele opt structuri de dezvoltare regională. Pentru regiunea Sud şi-au depus candidatura preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, şi preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă. Înainte de vot majoritatea delegaţilor dâmboviţeni, inclusiv preşedintele Adrian Ţuţuianu, erau încrezători: „Sunt convins că Adrian Ţuţuianu poate fi un câştigător. Este un politician tânăr, de perspectivă şi vă spun sincer că şi ceilalţi colegi din regiunea Sud ar trebui să se gândească la perspectiva de viitor”, a declarat primarul comunei Braniştea, Marian Ţachianu. „Indiferent de rezultat, suntem învingători. Este un Congres, din toate punctele de vedere, modern. Un Congres care a dat semnale pozitive şi în care partidul şi-a arătat încă o dată puterea, forţa şi unitatea. După părerea mea competiţia internă trebuie lăsată pe locul 2. De luni ne apucăm de campania alegerilor europarlamentare, pentru că nu vom mai fi sub umbrela USL şi, mai mult, avem referendumul pentru Constituţie”, a declarat Adrian Ţuţuianu. Câştigătorul a fost Mircea Cosma. Asupra procesului de vot a planat o suspiuciune de fraudă, după ce 120 de cartele cu coduri de bară din regiunea Sud au dispărut şi a fost nevoie de suplimentarea lor. Suspiciunile de fraudare au fost întărite de faptul că, la momentul în care s-au comunicat rezultatele, nimeni nu a spus câte voturi a obţinut fiecare candidat. Claudiu Manda, preşedintele comisiei de numărare, a anunţat doar câştigătorii, fără a comunica numărul de voturi obţinut. Rovana Plumb, membru al Organizaţiei PSD Dâmboviţa, a intrat în echipa de conducere ca vicepreşedinte, candidând fără emoţii pe unul dintre cele 5 locuri special destinate femeilor. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a urcat din nou la tribună, după anunţarea rezultatelor, pentru un scurt discurs: „Pe absolut toţi îi consider extrem de importanţi pentru conducerea partidului. De absolut toţi cei care au candidat partidul are nevoie în conducere. Vreau să îl felicit pe domnul preşedinte executiv, domnul Dragnea. îmi doresc o echipă unită şi performantă. Ne odihnim, sărbătorim, pansăm orgoliile şi supărarea acolo unde există şi de luni suntem din nou la treabă, guvernăm România, suntem cel mai puternic, cel mai modern, cel mai dornic şi dispus la modernizare partid al României”, a declarat Victor Ponta. Ecaterina Andronescu, Corina Creţu, Rovana Plumb, Olguţa Vasilescu şi Gabriela Firea au câştigat funcţiile de vicepreşedinţi atribuite doamnelor. Vicepreşedinţi regionali au fost votaţi Gheorghe Nichita, Marian Oprişan, Mircea Cosma, Paul Stănescu, Ion Mocioalcă, loan Rus, Mircea Duşa şi Robert Negoiţă. Vicepreşedinţi naţionali au fost votaţi Nicolae Bănicioiu (cel mai mare număr de voturi dintre vicepreşedinţi), Marian Vanghelie, Titus Corlăţean, Dan Nica, Eugen Bejinariu, Constantin Niţă, Dan Şova şi Ion Călinoiu.
PSD şi-a ales conducerea. Campania pentru europarlamentare şi referendumul pentru Constituţie, o prioritate. Lupta internă, pe locul 2
Date: